Ikväll blir det nog till att tända i öppna spisen efter kvällspromenaden med hundarna, och jag kommer absolut göra samma kvällsmål som jag gjorde igår kväll
Vispa ihop smeten och stek små pannkakor (1/2 dl smet / pannkaka) på medelvärme. Blötlägg 200 g sötmandel ca 8 timmar, skala och mixa tillsammans med 1/2 vaniljstång - funkar bra med stavmixer - späd vartefter med 1 liter vatten
1Värm en stekpanna på medelvärme och smält smör i den. 1Grädda tunna, krispiga pannkakor genom att hälla smet i pannan, cirka 1 dl per pannkaka, och vicka så att smeten rinner ut i hela pannan
Först ut är detta glutenfria bröd. Dela den i två och arbeta till runda bröd med hjälp utav mjölet. Måndag och vi river av en vecka med fyra nationella prov i engelska för åk 6 och 9, sambedömning av svenska nationella uppsatser och annat skojsigt. Arbeta degen i maskin med degkrok i cirka 5 minuter tills du har en jämn och fin deg. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, sikta med resten utav mjölet och snitta degen med en liten vass kniv
Servera med lönnsirap, glass, jordgubbar, blåbär eller annat som känns gott. För att laga Glutenfria amerikanska pannkakor1. Stek ca 10 cm stora pannkakor på medelvärme i smör och olja i en stekpanna
Börja med att smälta det mjölkfria margarinet i den stekpanna du ska använda. Goda pannkakor – här har det redan försvunnit fem stycken från uppläggningsfatet
Vispa äggen och blanda tillsammans med mjölken. Toppa med valfria frön. Servera förslagsvis med sallad, ägg, rödlök, lite pressad citron och en nypa örtsalt
Tillsätt bakpulvret, var noga med att det kommer in i hela degen utan att klumpa sig. Blanda 2 dl av det ljumna vattnet med jästen och fiberhusken i en bunke
Hacka mandlarna med mixerstav eller på skärbräda med kniv till önskad storlek på hacket. Vispa äggen med honungen tills det är fluffigt, tillsätt bittermandelolja (häll först upp lite i korken och droppa därifrån så det inte blir för mycket), mjöl, nöthack, grädde och keso i nämnd ordning tills det blandats
Servera gärna med t ex färska hallon och jordgubbar eller hemkokt kompott. Att lyckas göra glutenfriapannkakor utan att använda färdiga mjölmixer är inte alltid helt enkelt
• Toppa med dina favorittillbehör. • Häll olivoljan i en tjockbottnad kastrull och sätt på medelvärme. • Täck bunken med plast och låt degen jäsa i 3 timmar
Lite tjockare pannkakor på amerikanskt vis med smör och socker i smeten. Jag använde min egenblandade mjölmix (recept finns här) men det går bra med vilken glutenfri mjölmix som helst
1Vispa därefter först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget tillsammans med de torra ingredienserna. 1Smöra en stekpanna med lite smör och klicka ut ca 1/2 dl smet per pannkaka. 1Servera med sirap och färska bär
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.