1 Valfri
mängd av smaksättare (ex. lingonsylt, morötter, russin, torkad frukt, rårivna äpplen.)
1 Ca
½ dl linfrön
1 Ca
½ dl solrosfrön
17 dl
vetemjöl 1 tsk salt 2 tsk bikarbonat 4 dl fil Valfri mängd av smaksättare (ex. lingonsylt, morötter, russin, torkad frukt, rårivna äpplen.) Ca ½ dl linfrön Ca ½ dl solrosfrönBlanda 7 dl vetemjöl. Gärna dinkel, grovt rågmjöl eller grahamsmjöl. Det går också bra att byta ut någon deciliter mot havregryn. Blanda ner 1 tsk salt, 2 tsk bikarbonat samt 4dl fil. Välj vad du vill smaksätta med; t.ex. lingonsylt, rårivna äpplen, russin, morötter, sirap, oliver, torkat frukt etc. Det mesta funkar! Rör om. Smörj en brödform med lite rapsolja och lägg ner degen där. Den ska vara lagom klistrig i konsistensen. Strö över linfrö, solroskärnor och dinkelpuffar eller annat gott du har hemma. Ställ in brödet i ugnen 175grader i 40-60 minuter. Låt sedan kallna under bakduk. Ät med exempelvis smör och ost. Gör 2-3 stycken limpor när du ändå är igång och -vips- har du täckt brödbehovet för hela veckan. Kryddningen av brödet går att variera i all oändlighet - bara fantasin sätter gränser. Tips: Blanda linfrö, solroskärnor etc. direkt i degen istället för på - då slipper du allt smulande.
Bara att röra ihopa, platta till och steka ett par minuter på varje sida - enkeltoch supergott. Blanda först de torra ingredienser, blanda sedan ner margarinet och filmjölken
Vänd dem lite då och då så får de en jämn stekning med lagom mycket färg. Dela degen i 10 lika stora bitar och kavla ut dem i omgångar, mjöla bordet om det behövs. Hetta upp en panna med olja eller smör och stek bröden ca 2 minuter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.