Fruktkakor av engelsk typ som traditionellt serveras till jul ska med fördel vara kompakta, tunga med relativt lite smet och med mycket blandad torkad frukt
Fruktkakan bakas varje år till jul i vårt hem. ENGELSKFRUKTKAKA1 st150 g torkade fikon (ca 8 st)1 dl russin15 halverade röda coctailbär3 msk konjak200 g smör3 dl brun farin4 ägg0,5 tsk nejlikor1 krm malen muskotnöt1 msk kanel1 tsk ingefärarivet skal av en citron3,5 dl vetemjöl0,5 tsk bakpulverGör så här
Dag 1200 g tranbär, torkade 120 g russin 120 g gula russin 90 g aprikos, torra och skurna i mindre bitar 90 g körsbär ev 90 g valnötter (byt mot mer frukt om man inte tål nötter) 50 g rom 200 g mörkt muscovadosocker
Sambon ville engelskheten till trots inte smaka men lilltjejen mumsade i sig. Det här receptet har jag varit sugen på att prova ett tag men inte kommit mig för
Sätt ugnen på 175°C. Vispa margarin och socker tills blandningen är riktigt lös, vit och porös. Tillsätt äggen, ett i sänder, under kraftig omrörning och rör ytterligare en stund
Den här fruktkakan serverades vi när vi beställde Afternoon tea på Kensington palace förra året. Antingen älskar man dem eller så avskyr man dem, dessa fruktkakor som dyker upp vid den här tiden på året
Riktigt, riktigt maffig och god blev den här glutenfria fruktkakan som jag lyckades åstadkomma igår. Jag föreställer mig att fruktkakan går att göra på vanligt vetemjöl också och då utan fiberhusk, men det har jag inte prövat
Fruktkaka är för många något som hör julen till - lika självklar som saffransbröd och pepparkakor. Fröknarna gillar det faktum att fruktkakan blir godare när den får ligga till sig och mogna
Smöra och bröa en rund form, ju större desto mer smak och ju mindre desto saftigare. Smält smöret och blanda med resten av ingredienserna, det ska bli en slät och fin smet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.