Trot eller ej men det är faktiskt julafton nästa helg. Ska du göra egen gravad lax så är det dags att börja nu eller i alla fall dags att börja inhandla lax
Spara skinnet och halstra det i bitar och servera det vid sidan om tillsammans med senapssås. Låt laxen stå i rumstemperatur tills sockret och saltet smält
Bryt kavringen i bitar och kör i matberedare till smulor. Smält smöret och tillsätt och kör lite till. Fördela blandningen i formen/formarna och tryck till lite
Till sillen serverades en sallad med ljummen färskpotatis och gräddfil med hackad gräslök. Ingen överraskning kanske så han serverades stekt lax istället vilket gick ned på högkant
När jag frågade dottern vad hon ville ha för mat tilljul svarade hon lutfri fisk. Den har noter av jul med saffran, apelsin och grönkål, utan att vara för säsongsbunden
Häll i vinet och låt koka ner till hälften. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar. Tar man soppan som förrätt och serverar i mindre skålar, räcker soppan till det dubbla, dvs 8 portioner
Finhacka rödlöken och tillsätt den. Vispa ihop crème fraiche, chilisås, stenbitsrom och kryddor. Låt stå kallt ett tag för bästa smaken, om tid finns gör dagen före för bästa smak
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.