Den jästa degen skall inte knådas utan bara hällas ut på ett väl mjölat bord och sedan bara skäras i tre delar och bara formas eller fösas ihop till avlånga baguetter
3st baguetter. 8g färsk jäst (4g torrjäst). 4. Drag försiktigt i varje degbit lite och vrid 4-5 varv tills en baguette är format och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 20-30 min. Ställ in en skål/form med 1-2dl vatten i botten av ugnen och grädda bröden i mitten av ugnen på 225´c i ca. 3st baguetter. 4g torrjäst
Låt baguetterna svalna på galler utan handduk. Strö över saltet och arbeta i 5 minuter till täck bunken noga med plast folieoch låt jäsa i 2-4 timmar. sätt in båda plåtarna och spreja vatten med en blomspruta uppe och nere i ugnen stäng luckan snabbt och baka i 15 minuter sänk sedan värmen till 175 grader och baka ytterligare 4 minuter de ska ha fin färg och knaprig skorpa. sätt in en plåt och spreja med vatten baka i 15 minuter sänk värmen till 200 grader och baka ytterligare 4 minutergör de samma med den andra plåten. 1/4 paket jäst á 50 g. 2 msk raps- eller olivolja. 14-15 dl vetemjöl
Vanilj- och kardemumma doftande bullar och nyplockade. 5 dl mjölk1 pkt torrjäst3 tsk kardemumma1 dl vit sirap2 ägg +1 till pensling1 tsk saltca 1,4 L vetemjöl. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 1-2 timmar. Vanilj- och kardemummabullar, 20 st
Jag använder baguetteplåt som jag köpt hos "Bagaren och Kocken", om du inte har det funkar det att lägga rullade handukar mellan baguetterna när de jäser
Önskar man mindre baguetter går det bra att dela degen i tre eller fyra delar i stället. 2 baguetter. Tillsätt både dinkel- och grahamsmjöl (spar ca 1dl till utbakningen) och knåda ihop till en deg. Låt jäsa ca 40 minuter under bakduk. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. 2 baguetter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.