Häromveckan hade jag pizzareportage i tidningarna jag skriver för, och innan jag lägger ut krönikan tänkte jag lägga ut pizzadegenoch tomatsåsen i ett eget inlägg här, som är enkelt att länka till i framtiden när man hittar på nya recept på pizza framöver
i degen. Pizzadeg. • Vispa ner de torra ingredienserna utom fiberhusken och blanda till en slät smet. • Tillsätt fiberhusken och blanda den väl direkt ner
Pizzadeg1 kg vetemjöl special (eller Tipo ‘00’ eller 800 g vetemjöl och 200 g finmalen semolina) 1 msk havssalt 14 g torrjäst 1 msk strösocker 4 msk extra virgin olivolja 650 ml vatten, fingervarmt. Tomatsås olivolja 4 klyfta vitlök en liten kruka färsk basilika, plockade och rivna blad 3 förp hela plommontomater på burk (à 400 g) havssalt svartpeppar, nymalen
• Tillsätt fiberhusken och blanda den väl direkt ner i degen. Pizzadeg. • Vispa ner de torra ingredienserna utom fiberhusken och blanda till en slät smet
Jag har lite svårt att slänga ätbar mat så jag tog ut det som fanns och tillsammans med en sista tinad kycklingfilé, en burk krossade tomater, några torkade örter och det sista ur burken med creme fraiche blev det denna makalöst goda kycklinggryta
Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke. Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter. Dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord. Toppa pizzan efter tycke och smak, grädda i 200 grader varmluft tills den fått fin färg
Jag delar degen i två delar och använder två långpannor med bakplåtspapper på. Men istället för att köpa i pizzerian gjorde vi vår egen som är mycket godare
Vi åt den tillsammans med färsk lax i ugn, pressad potatis och en god sallad. Receptet har min kompis Jenny fått av sin faster Yvonne och här ger jag det vidare
Ha ut degen på bänken, "smiska" den slät och fös samtidigt ihop den med degskrapa till en stor boll. Ta en droppe olja i handflatan om degen vill fastna
Kavlade ut degen tunt och lade på bakplåten med ett bakplåtspapper mellan. Jag kommer att berätta hur jag gjorde, och längst ned hittar ni både adressen till hennes blogg och receptet
Lös jästen och sockret i vattnet. Knåda några minuter och tillsätt oljan och saltet. Knåda ytterligare några minuter och låt degen jäsa minst 20 minuter
En smidig och lättlagad tomatsås. salt och peppar. Hacka lök och vitlök fint. Häll ner resten av ingredienserna, förutom den färska basilikan och basilikapeston
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.