Lös upp jästen i lite av det ljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, margarin, salt och slutligen nästan allt mjöl. Spara 1 dl durummjöl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt, gärna i maskin tills degen är blank och smidig. Täck bunken med plastfolie och ställ att jäsa 30 minuter, gärna i vattenbad.
Ta upp degen på bakbänk och arbeta samman den. Dela degen i 2 delar, och rulla längder. Dela varje längd i 10 bitar och forma dem till runda bullar.
Lägg bullarna ganska tätt på bakpappersklädd plåt (med kanter), så att de jäser ihop lite och stöttar varandra. Låt jäsa under bakduk drygt 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C. Grädda bröden på näst nedersta falsen i 10 minuter. Låt bröden svalna under duk på galler.
Värm vattnet till fingervarmt, 37°C. Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter. Häll över lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt
De här bullarna är en hemmagjord variant av butikernas bake-off bullar. Man tar fram ogräddade bullar ur frysen och kan på ett enkelt sätt servera nybakat till t ex frukost
I Allt om mat, 6/2014, hittade jag ett intressant brödrecept som jag bestämde mig för att testa. Brödet får jäsa i kylskåp under natten och får på så sätt en fin, tydlig brödsmak
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.