Dubbelbakad äppelpaj
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 10 äpplen
  • 11 tvättad citron, finrivet skal och pressad saft
  • 11 dl råsocker
  • 11-2 msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver
  • 16 dl vetemjöl
  • 11 msk strösocker
  • 1200 g smör, kylskåpskallt
  • 11 dl iskallt vatten
  • 11 msk äppelcidervinäger
  • 11 äggvita
  • 12-3 msk strösocker
  • 11/2 l vaniljglassSkala, dela, kärna ur och tärna äpplen. Blanda dem med citronskal, citronsaft och råsocker. Koka äpplen, gärna i 2-3 omgångar, i en tjockbottnad kastrull, ca 5 minuter eller tills de börjar mjukna. Lägg dem på ett djupt fat. Strö över vaniljsocker och blanda försiktigt. Låt kallna.
  • 1 Pajdegen. Mät upp mjöl och socker i matberedare monterad med en kniv och mixa ihop. Tillsätt smöret skuret i bitar och kör till smulig massa. Tillsätt vatten och vinäger och kör till en smidig deg. Dela degen i två delar.
  • 1 Platta ut varje del till en rundel, lägg dem i var sin plastpåse och låt vila kallt ca 20 minuter.
  • 1 Sätt ugnen på 200 grader.
  • 1 Kavla ut en rundel till ett pajbotten och tryck ut den i en pajform, ca 22 centimeter i diameter, så att det kommer upp lite över kanten. Lägg i fyllningen med råge och tryck till så att äppeltärningarna ligger tätt.
  • 1 Kavla ut den andra degrundeln till ett pajlock. Lägg det över fyllningen och pressa ihop med bottens kanter. Skär bort överflödig deg. Snitta pajlocket med vass kniv.
  • 1 Pensla pajlocket med uppvispat äggvita och strö över strösocker.
  • 1 Sätt in pajen på ett galler i nedre delen av ugnen och grädda ca 40 minuter.
  • 1 Servera ljummen med vaniljglass.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.