Dovhjortsfilé med rotfruktspuré och rödvinssås
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • puts från köttet
  • 11 schalottenlök, hackad
  • 11 morot, i slantar
  • 11 tsk socker
  • 11 msk smör
  • 15 dl rödvin
  • 13 dl kalvfond (eller hemmagjord viltfond)
  • 13 kvistar färsk timjan
  • 11 krm salt
  • 11 krm svartpeppar
  • 1 ev. maizenaredning
  • 1800 g mjölig potatis
  • 1400 g jordärtskockor
  • 11 dl vispgrädde
  • 11 dl crème fraiche
  • 150 g smör
  • 10,5 tsk salt
  • 12 krm vitpeppar
  • 1600 g dovhjortsfilé
  • 125 g smör
  • 12 timjankvistar (eller hemgjort viltsalt)
  • 12 krm salt
  • 1 peppar
  • 11 tsk vitvinsvinäger
  • 11 tsk limesaft
  • 11 tsk honung
  • 12 msk vatten
  • 11 morot
  • 1200 g svamp, finhackad
  • 12 dl vispgrädde
  • 1 salt
  • 1250 g grön sparris
  • 1 nypon, inlagda
  • 1 svartvinbärsgelé
  • 1 Rödvinssås puts från köttet 1 schalottenlök, hackad 1 morot, i slantar 1 tsk socker 1 msk smör 5 dl rödvin 3 dl kalvfond (eller hemmagjord viltfond) 3 kvistar färsk timjan 1 krm salt 1 krm svartpeppar ev. maizenaredning
  • 1 Puré800 g mjölig potatis 400 g jordärtskockor 1 dl vispgrädde 1 dl crème fraiche 50 g smör 0,5 tsk salt 2 krm vitpeppar
  • 1 Hjort600 g dovhjortsfilé 25 g smör 2 timjankvistar (eller hemgjort viltsalt) 2 krm salt peppar
  • 1 Svamprullar1 tsk vitvinsvinäger 1 tsk limesaft 1 tsk honung 1 msk smör 2 msk vatten 1 krm salt 1 morot 200 g svamp, finhackad 1 msk smör 2 dl vispgrädde
  • 1 Sparris1 msk smör salt 250 g grön sparris
  • 1 Servering nypon, inlagda svartvinbärsgeléRödvinssås
  • Fräs upp kött, lök, morot och socker i smöret 2-3 minuter. Häll på vinet och låt koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt fond och timjan och låt koka ytterligare 10-20 minuter. Sila. Är såsen för tunn tillsätt maizenaredning, annars salta och peppra bara. Puré
  • Skala och dela rotfrukterna i mindre delar och låt koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Mixa tillsammans med övriga ingredienser till en slät puré. Hjort
  • Putsa köttet fritt från hinnor. Bryn smöret rejält och lägg i timjankvistarna. Salta och peppra köttet runt om och bryn på ganska hög temperatur. Stek klart i ugn i 125 grader tills innertemperaturen är 54 grader, efter 20-30 minuter. Låt vila i folie cirka 10 minuter. Vid serveringen, skär upp i cm-tjocka bitar. Svamprullar
  • Koka upp vinäger, lime, honung, smör, vatten och salt i en stekpanna. Skär tunna skivor av moroten med hjälp av en skalkniv. Stek dessa ett par minuter i uppkoket. Stek svampen i smör tills den ”knäpper”, cirka fem minuter. Tillsätt grädde och låt koka ihop i 10-20 minuter. Forma morotsskivorna till rundlar och fyll med svampstuvningen. Sparris
  • Koka upp någon cm vatten med smör och salt i en panna. Lägg i sparrisen och låt koka 1-2 minuter. Servering
  • Lägg upp samtliga rätter på en tallrik, garnera med en kvist timjan eller med färskt ogräs. Servera gärna inlagda nypon och svart vinbärsgelé till.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.