1500 g
vatten 500 g fint rågmjöl 250 g vetemjöl 20 g honung 10 g jäst 20 g salt 40 g surdeg på råg Flingsalt, linfrön och sesamfrön att strö överBlanda alla ingredienser i degblandaren. Kör degen i ca 10 minuter. Degen ska vara fast. Låt degen vila i plastpåse i kylen i ett dygn. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i 20-25 bitar. Forma bitarna till runda bollar. Kavla ut bollarna tunt på mjölat bakbord. Nagga med nagg eller gaffel. Lägg över den utkavlade degen på en plåt. Strö över flingsalt, linfrön och sesamfrön. Grädda i ca 10-15 minuter, tills knäckebrödet är gyllenbrunt. Håll koll under tiden, det blir snabbt bränt. Lyft med en gaffel och titta på undersidan, den kan vara mer gräddad.
I slutet av gräddningstiden blir bröden snabbt brända om man inte är vaksam - så håll ett extra öga på brödet de sista minutrarna om du inte vill ha svart knäckebröd
Servera med ett rejält knäckebröd med ost. Att inte ha en påse pytt i panna i frysen den där dagen när man faktiskt hinner göra väldigt mycket och alldeles för sent kommer på att lunch-vore-nog-bra-innan-klockan-blir-för-mycket
Det första jag gav mig på var en omgång knäckebröd, vilket vissade sig vara ett utmärkt val. När den fått stå över natten är det en betydligt större kompakt klump som väntar på en
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Spreja eller pensla på lite vatten och strö på kryddor, t ex kummin, anis, sesamfrö eller flingsalt
Då gör du så att du häller ut det mesta av surdegen och fyller på med lika delar mjöl och vatten. Sätt på locket men stäng inte helt så att luft kan pysa ut
Som påläggpå pizzan valde jag en egengjord tomatsås, rödlök, salami, mozzarella, färska tomater, oliver, hemgjord pesto, ruccola, torkad oregano och olivolja
Gotlandslimpa påsurdegPortioner. Bryt ner pomeransskalen i en skål och häll på kokande vatten. Knåda in surdegen och låt stå övertäckt med plast till nästa dag
Jag gör självklart mitt morotsbröd påsurdeg. Detta gör du för att mjölet ska ha chans att svälla och absorberar mer vätska, på så sätt behöver du tillsätta mindre mjöl och resultatet blir ett saftigare och lättare bröd
Och ett av mina favoriter bland Jans bröd är hans knäckebröd. Jag har gett mig påsurdeg en gång tidigare, men trots att jag vårdade dem så ömt, dog dem ut och sedan dess har jag inte provat igen
Vänd upp på väl mjölat bakbord. *Börja med surdegen, 1 msk surdegsstart + 200 g vetemjöl + 200 g vatten, som ska stå varmt i ca 12 timmar (t. Tryck ut (knåda inte) till ca 55 x 30 cm och dela i 6x2 bitar ca 9x15 cm, lägg på 2 bakpappersklädda plåtar och låt jäsa (gärna ångjäsa) i minst 3 tim alt. 400 g (ca 3,5 dl) surdeg*
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.