200 g rågsurdeg. Ugn, 200°C. Blanda samman alla ingredienser noggrant, gärna i assistent. Fördela degen i två smörade brödformar som helst skall vara teflonbelagda
Mustigt rågbröd bakat påsurdeg är mycket nyttigt, kalori och fiberrikt. Dessutom bröd bakat påsurdeg stabiliserar blodsocker på mycket effektiv sätt och därför ökar även fettförbränning
Det här danska rågbrödet med surdeg är ett saftigt bröd med mycket tuggmotstånd. Jag var lite orolig över om brödet skulle bli bra eller inte, eftersom det är ett ganska tungt bröd som endast innehåller surdeg som jäsmedel, men det blev förvånansvärt bra
Bakade ett mycket gott dansktrågbröd med öl igår, första gången jag bakar med öl och jag var rädd att brödet skulle smaka öl då jag absolut inte gillar öl, men brödet tog inte alls smak av ölet, himla mumsigt blev det i alla fall
Dag 1250 g vatten [2,5 dl] 175 g fint rågmjöl, gärna stenmalet 25 g rågsurdeg. Dag 1250 g vatten [2,5 dl] 175 g fint rågmjöl, gärna stenmalet 25 g rågsurdeg
Surdeg. Blanda en surdeg av vatten, salt, honung och alla frön och kärnor. Ta bort lite surdeg till nästa bakning, cirka 2 dl (förvaras i en burk i kylskåpet)
Häromdagen testade jag ett nytt recept på ett dansktrågbröd. Det tar några dagar eftersom du behöver en surdeg men du kan köpa färdig surdegpå burk men det är väldigt enkelt att göra egen =)
(* Använd med fördel din kallla surdeg direkt från dvalan i kylen (detta tycker jag ger en finare syra till brödet) men om du skulle ha för lite i burken, eller om den redan är framtagen och förfriskad, går det såklart bra det med, men minska då på mängden lite)
Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. 125 g rågsurdeg. Dag 1. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.