12 dl
vetemjöl 1 ½ dl kakao 2 tsk bakpulver 1 tsk salt 275 g mörk choklad 125 g smör 6 medelstora ägg 5 dl socker 1 ½ dl crème fraiche, ej lättvariantenSätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar botten. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Vispa ägg och socker pösigt. Smält chokladen och smöret i vattenbad, och blanda ner i äggblandningen. Rör försiktigt ner mjölblandningen, och sist crème fraichen. Häll i formen och grädda i ca 35-40 min. Det är viktigt att hålla koll på kakan, den ska vara väldigt kladdig. Ta ut och låt kallna. Låt gärna stå i kylskåp över natten. Servera med vispad grädde/vaniljglass och hallon. Kakan går också bra att göra glutenfri, men minska då på sockret till 4 dl, ersätt vetemjölet till finax fina mjölmix (Semper fungerar säkert också), sänk ungnsvärmen till 150 grader, och vakta kakan mycket nogrannare. Den blir nämligen torr mycket snabbare, så grädda den bara i ca 20 minuter och ställ sedan riktigt kallt!
Franska rårakor är en kanongod, enkel maträtt med få och billiga ingredienser. Vi käkade våra franska rårakor med en klick hemkokt lingonsylt och en rejäl portion vitkålssallad och rivna morötter
Det här rågbrödet är riktigt gott, det blir väldigt saftigt och har mycket smak. Till och med Algot som brukar vara lite kinkig med frön äter det glatt och tycker att det är jättegott
God eftermiddagen denna mulna måndag. Hoppas ni har en bra dag hittills. Jag och ungarna har hållt oss inne hela dagen idag, det känns ruggigt och kallt ute tycker jag och blir inte alls sugen på att ta mig ut genom dörren något nämnvärt
Denna chokladkaka har fyllig chokladsmak och är ganska saftig. Där heter den Farmors chokladkaka. Ibland längtar man efter smaker man minns från barndomen
Rör ihop allt så att det blandas väl och klicka ut degen i 2 bakpappersklädda brödformar (1,5 l). Jämna till ytan lite med en blöt slev (eller hand) och låt jäsa cirka 12 timmar i rumstemperatur (~20 grader)
Jag hittade ett recept från programmet "halv 8 hos mig" på en chokladkaka med toscatäcke som jag var tvungen att testa. pchokladkakan100 g smör3 dl socker1
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.