1 flingsalt
till skinnet1. Börja med den gula curryn. Rosta alla hela kryddor (spiskummin, koriander, gula senapsfrön, svartpeppar, kanel, kardemumma från gröna kapslar och bockhornsköver) i en torr panna tills det börjar knäppa i dem. 2. Mal eller mortla de hela kryddorna fint.5. Rosta sedan också mald ingefära, kanel, gurkmeja och chilipulver i en torr panna och blanda ihop med de malda kryddorna. Låt svalna och häll sedan väl rengjord, torr burk med lock.8. Lägg kycklingen med bröstfiléerna nedåt. Skär eller klipp bort gump och ryggraden. Använd en rejäl hushållssax eller en kraftig kniv. 11. Vänd på kycklingen, tryck till den och vik ut den så att den blir platt.12. Mixa samman smör, salt och curry till kryddsmöret. Gnid in detta runt hela kycklingen men också in under skinnet.14. Tryck in ett finger under skinnet och lossa det försiktigt, tryck sedan in smör här och gnid in ordentligt under skinnet. 15. Om du har tid, marinera gärna kycklingen dagen före men hinner du inte det går den självklart lika bra att tillaga direkt efter att du gnidit in smöret.16. Avsluta med lite fint havssalt för att få en lite krispigare yta på skinnet, men inte för mycket då smöret redan är kryddat. 17. Sätt ugnen på 200 grader och förbered ett galler och en ugnsplåt.18. Skär potatis, äpple och lök i klyftor eller halvor. Tänk på att äpplet går snabbare att tillaga än t ex potatisen så de kan vara halverade medan potatisen är skuren i lite mindre bitar.19. Krossa vitlöken.20. Lägg allt detta på plåten, ringla över olja och sväng runt allt noga. Krydda med salt och sätt in i nedre delen av ugnen.22. Lägg kycklingen på gallret och sätt in gallret i ugnen ovanför plåten med potatis, lök och äpple så att smöret från kycklingen kan smälta och droppa ner på plåten tillsammans med köttsafterna från kycklingen.23. Rosta i ugnen i ca 45 minuter tills kycklingen är helt genomlagad, ta bort potatisen, lök och äpple tidigare om de blir färdiga före men tänk på att sätta tillbaka plåten igen så att inte saft och fett från kycklingen droppar ner i ugnen.24. Låt kycklingen svalna något. Servera sedan tillsammans med potatis, kål och lök.TipsOm man inte hittar någon krydda i sin vanliga affär går det idag utmärkt att beställa kryddor på internet. Kryddblandningen kan förvaras i skafferi där den klarar sig i minst 1 år.
Ingredienser Portioner. 4 Kyckling 900 g fast potatis 2 rödlökar 2 förkokta majskolvar 2 msk olivolja salt och peppar 4 kycklingklubbor 250 g körsbärstomater 1/2 dl balsamvinäger Citron- och persiljehack 1 citron 1/2 kruka persilja Vitlökskräm 2 dl smetana 1 vitlöksklyfta salt och peppar Lägg till i inköpslistan
Gillar du curry. Ja då ska du absolut testa detta recept. Medan du steker upp kycklingen så puttrar curryriset i sin kastrull och härliga dofter sprider sig i köket
Sätt ugnen på 200grader. Börja med att lägga kycklingklubborna i en stor ugnsform. Tvätta potatisen men behåll skalet på och dela den i hälften på längden, lägg dem i formen med kycklingen
Riv vitlök och ingefära i en skål. Krossa citrongräset genom att banka gräsen med skaftet på en kniv (då får man fram de aromatiska oljorna som finns i kryddan)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.