10,5 dl
florsocker eller råsockerSätt ugnen på 150 grader vanlig ugn. Plocka fram en ugnsform med höga kanter. Koka upp 1,5 liter vatten och håll varmt. Bryt chokladen i bitar och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till mjölk-grädden. Låt mjölk, grädde, socker och choklad bli ca 65 grader, rör hela tiden så att socker och choklad löser sig och ta sedan av värmen. Vispa under tiden äggulor i en stor skål. Tillsätt mjölk-grädd och chokladblandningen under vispning. Häll creme brule smeten i portionsformar. Ställ dem i ugnsformen och häll på hett vatten vid sidan så att det täcker upp till hälften på portionsformarna. Grädda brûléen i cirka en timme i nedre delen av ugnen. Det går snabbare om du använder plattare formar - räkna ca 30-40 minuter. Ta ut och låt svalna. Låt kallna i kylen. Hit kan du förbereda creme brulee och ha i kylen. Vid servering är det bara att kandera sockret på toppen. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt ugnen på max grill. Pudra florsocker eller råsocker över formarna. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om crème brûléen är kall). Servera med färska bär.
Gjord med vit choklad och lite citron blir den helt oemotståndlig. Sedan får portionsskålarna stå, fyllda med créme brulée, i ett vattenbad i ugnen och bli klar
Låt crèmebrûléen svalna, de kan med fördel stå över natten. Jag tyckte att smakerna i denna choklad passade utmärkt i en crèmebrûlée, men välj såklart choklad efter egen smak
Crèmebrûlée är, tillsammans med pannacotta, en av mina favoriter i efterrätts väg. Använd gärna en riktigt bra chokladmed mycket smak när du gör den här, då blir den som bäst
Jag har smaksatt min dessert med vit choklad och vanilj och för att bryta av mot det söta i krämen har jag valt att servera den med bär som jag “marinerat” i lime
Créme brulée på vit chokladmed knäckig yta. Jag brukar ha lite olika saker till, den hrä gången blev det jordgubbar, ananas och björnbär i en lag med rom och passionsfrukt
Igår hade vi cykelfest på Söder och det andra gången vi är med. Chokladbrulée. I stället för den klassiska vanlijbruléen lagade jag två med olika smaksättningar som blev jättegoda
Igår hade vi cykelfest på Söder och det andra gången vi är med. Chokladbrulée. I stället för den klassiska vanlijbruléen lagade jag två med olika smaksättningar som blev jättegoda
Den är enkel att göra och så får man möjlighet att imponera på gästerna när man bränner av råsockret med en brännare (ser lite proffsigt ut) för att få den där snygga karamelliserade ytan
När det sedan är dags att servera Crèmebrûléen strör man råsocker över formarna och smälter sockret med antingen en gasolbrännare eller högst upp i ugnen på grillvärme
Varför välja mellan CrèmeBrûlée, cheesecake eller paj när du kan få en dekadent krämig cheesecake i en knaprig pajskal och toppad med knäckig typisk Cremè Brûlée bränd socker
Ställ portionsformarna i en ugnsform eller långpanna där alla portionsformar får platsHäll sedan försiktigt i varmt vatten (går bra med varmt vatten från kranen) i ugnsformen, men var försiktig så det inte kommer vatten i crèmebrûléen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.