Crème brûlée med choklad
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 16 äggulor
  • 11,5 dl socker
  • 11 dl mjölk
  • 14 dl vispgrädde
  • 1100 gram mörk choklad
  • 10,5 dl florsocker eller råsockerSätt ugnen på 150 grader vanlig ugn. Plocka fram en ugnsform med höga kanter. Koka upp 1,5 liter vatten och håll varmt. Bryt chokladen i bitar och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till mjölk-grädden. Låt mjölk, grädde, socker och choklad bli ca 65 grader, rör hela tiden så att socker och choklad löser sig och ta sedan av värmen. Vispa under tiden äggulor i en stor skål. Tillsätt mjölk-grädd och chokladblandningen under vispning. Häll creme brule smeten i portionsformar. Ställ dem i ugnsformen och häll på hett vatten vid sidan så att det täcker upp till hälften på portionsformarna. Grädda brûléen i cirka en timme i nedre delen av ugnen. Det går snabbare om du använder plattare formar - räkna ca 30-40 minuter. Ta ut och låt svalna. Låt kallna i kylen. Hit kan du förbereda creme brulee och ha i kylen. Vid servering är det bara att kandera sockret på toppen. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt ugnen på max grill. Pudra florsocker eller råsocker över formarna. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om crème brûléen är kall). Servera med färska bär.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.