11 ask
blåbärLägg äggulorna och sockret i en skål. Vispa kraftigt till en krämig massa.
1 Koka
upp grädde och mjölk med apelsinskal i en kastrull. Häll den varma gräddmjölken över äggblandningen under kraftig vispning. Häll upp blandningen i 6 ugnsfasta portionsformar.
1 Ställ
formarna i en långpanna. Häll kokande vatten runtom formarna i pannan, ungefär så mycket att det står upp till halva formarna.
1 Grädda
på 150 grader i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Smeten kan se lite lös ut i mitten men den stelnar när den kallnar. Ställ formarna kallt i några timmar eller gärna under natten.
1 Strö
råsocker eller farinsocker på ytan. Gratinera på hög värme i ugnen några minuter tills sockret smält, eller använd en liten gasolbrännare.
Len, krämig med ett knäckigt täcke av caramell. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv. Bränn av med en gasbrännare eller försiktigt under grillvärme på ugnen
Häll upp smeten i portionsformar och ställ dem i en ugnssäker form med lite vatten i botten. Strö ett tunt lager strösocker över bruléerna och karamellissera dem med en brännare eller kör dem snabbt på högsta grilleffekt i ugnen tills sockret är karamellisserat precis före servering
Igår skulle jag skoja till det och smaksätta med citron men det blev bara gegga, en annan gång provade jag med en gnutta päronkonjak i, det blev väldigt starkt
OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crèmebrûléen är kall)
Jag tycker att det ska göras med äkta vaniljstång och vispgrädde och ha ett ganska tjockt lager med karamelliserat socker högst upp som man knackar hål på med skeden
I dag har vi haft en bra dag i solen med trädgårdsfix, god middag o trevligt sällskap. Suget på Creme brulé satte in o jag gjorde i dag brulé med mjölkchoklad
Den är enkel att göra och så får man möjlighet att imponera på gästerna när man bränner av råsockret med en brännare (ser lite proffsigt ut) för att få den där snygga karamelliserade ytan
När det sedan är dags att servera Crèmebrûléen strör man råsocker över formarna och smälter sockret med antingen en gasolbrännare eller högst upp i ugnen på grillvärme
Många oförutsedda utgifter med bil, dator och andra husliga ting. ( I kväll har vi tröstat oss med denna goda fläskfilègrytan, för äta måste man ju ändå
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.