11 röd
paprika 1 gul zucchini 1 grön zucchini 3 tomater 1 aubergine 1 rödlök (använd gärna färsk knipplök med blast) 1 hel vitlök färsk timjan havssalt, svartpeppar smör eller olivolja till formen 5 –6 lagerblad olivolja bröd, grönsallad och kallpressad olivolja till serveringSätt ugnen på 160 grader. Smörj eller olja in en hög, långsmal ugnsform. Halvera och kärna ur paprikorna. Skär paprika, zucchini, tomater, aubergine och rödlök i tunna skivor. Lägg löken åt sidan. Montera ratatouillen genom att placera grönsaksskivorna på högkant i formen tills du har ett första lager som täcker bottnen. För att hålla alla skivor på plats kan du placera formen liggande på ena långsidan. Skala och pressa över lite vitlök och ringla över generöst med olivolja på det första lagret. Salta, peppra, strö över timjan och skivad rödlök. Upprepa proceduren tills formen nästan är fylld upp till kanten. Avsluta med att lägga ett lager med vitlök, olivolja, timjan och rödlöksskivor överst. Salta och peppra. Tryck ner lagerbladen längs med formens kanter. Klipp till ett bakplåtspapper så att det passar formen och lägg det som ett lock ovanpå. Tillaga ratatouillen i 2,5 timme i ugnen. Plocka sedan bort bakplåtspapperet, stäng av ugnsvärmen och låt ratatouillen vara kvar i ugnen på eftervärme, tills ugnen har svalnat helt. Om du inte har tid att vänta eller behöver ugnen till annat kan du tillaga ratatouillen i ytterligare 20 minuter på 160 grader, utan bakplåtspapperet på. Jag tycker dock att ratatouillen vinner på att långsamt få komma ner i temperatur. Servera med ett gott bröd, en grönsallad och massor av kallpressad olivolja.
Servera med ost/jalapeno-tortillas som du stekt i torr panna. 1-2 vitlöksklyftor. 4-5 dl vatten. 0,5-1 gul paprika. Häll över tomat, vatten å buljongtärning - låt puttra i 10-15 minuter. 1-2 vitlöksklyftor 400 gram passerade tomater. 2 grönsaksbuljongtärningar 4-5 dl vatten. 0,5-1 gul paprika
Enligt fransoserna är det här en så kallad ConfitByaldi – inte en Ratatouille, men iom att den i stort sett innehåller samma saker så förstår jag att den lätt kan kallas för en snäppet snofsigare sådan
ConfitByaldi är mycket lik ratatouille innehållsmässigt. Skillnaden mot ratatouille är främst att grönsakerna är skurna i mycket tunna skivor och bakas försiktigt i ugn länge på låg värme
Det kommer av franskans confire - att bevara. ConfitByaldi är mycket lik ratatouille. Skillnaden mot ratatouille är främst att grönsakerna är skurna i mycket tunna skivor och bakas försiktigt i ugn länge på låg värme
Födelsedagskillen själv, med nya SAIK-tröjan som han fick i present av mig. Mammas marängtårta i långpanna ca 10-12 bitar. 3-4 dl vispgrädde. 1-2 tsk vaniljsocker. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-30 min. ca 10-12 bitar
Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, ägg, sirap och smöret till en jämn smet. Häll upp smeten i en smord och ströbröad form, gärna med avtagbara kanter
Värm ugnen till 200 grader. Blanda havregryn, ägg, gräddfil, färs, pulver och svartpeppar. Smörj en rymlig långpanna eller ugnsform med olivolja, lägg i färsen och forma den till en limpa
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.