Citrontarte med honung
Arla
Arla
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 150 g Arla® Svenskt Smör
  • vaniljstång
  • 15 dl vetemjöl
  • 12½ dl florsocker
  • 11 krm salt
  • 1 rivet skal av ½ citron
  • 14 äggulor
  • 1½ msk vatten
  • 11 ägg till pensling
  • 15 citroner
  • 13 dl Arla® vispgrädde
  • 12½ dl strösocker
  • 1200 g mörk honung, gärna kastanjehonung
  • 19 ägg
  • 11 äggula
  • 12 msk florsocker
  • 1150 g blandade färska bärGör så här: Deg: Skär smöret i tärningar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Arbeta ihop mjöl, vaniljfrön, florsocker, smör, salt och citronskal i en matberedare tills det blir smuligt och smöret är finfördelat. Tillsätt äggulor och vatten och kör ihop till en deg. Låt vila i kyl minst en tim. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen tunt och klä en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt degen hänga över kanten så den inte krymper. Nagga botten med en gaffel. Lägg i ett smörpapper och fyll på med torkade gula ärtor. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut formen och lyft bort pappret med ärtorna, skär bort överflödig deg. Pensla pajskalet med uppvispat ägg och grädda ytterligare 10-15 min, tills pajskalet fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Sänkt ugnstemperaturen till 125°. Fyllning: Tvätta citronerna och riv det gula skalet fint. Pressa saften ur citronerna och mät upp 2 dl. Blanda alla ingredienser i en bunke. Sjud upp till 50° över ett vattenbad. Sila ner smeten i pajformen. Grädda ca 40 min, eller tills fyllningen har en temperatur på 70°. Ta ut och låt vila i rumstemperatur ca 30 min, ställ sedan i kyl. Servering: Pudra över florsocker och bränn ev med en gasolbrännare. Servera med lättvispad grädde och bär.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.