1 Citronparfait1
gelatinblad 50 g vit choklad 200 g grädde (2 dl) 45 g strösocker (0,5 dl) 50 g vatten (0,5 dl) 80 g äggula (4 st) 25 g citronsaft (0,5 citron) 1 citron, raspet
1 Italiensk
maräng75 g vatten (0,75 dl) 210 g strösocker (2,5 dl) 125 g äggvita (4 st) frystorkade hallon
1 Citronkräm1
ägg 20 g maizena 85 g strösocker (1 dl) 100 g citronsaft (från färsk citron) (1 dl) 75 g vatten (0,75 dl) 50 g osaltat smör
1 Mandelcrumble50
g smör 15 g strösocker 60 g vetemjöl 25 g mandelmjöl 5 g vaniljsocker
1 Montering
och dekoration30 hallon florsocker hallonpulver pistagenötter citronmelissCitronparfait
Lägg ut 8 ringar 6-7 cm i diameter på en bricka med bakplåtspapper, klä ringarna med plastband på sidorna eller bakplåtspapper. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten och smält vit choklad försiktigt i mikron. Vispa grädden fluffig och ställ i kylen. Koka upp socker och vatten, häll vätskan över äggulorna under vispning och sedan tillbaka i kastrullen, sjud tills det börjar tjockna (83 grader), häll över i en bunke igen och vispa med elvisp. Vispa till ett fast skum. Smält gelatinbladet med citronsaften i mikron. Ha i citronraspet och citron/gelatinet i äggskummet medan du vispar på medelhastighet. Vänd sedan ner chokladen med en slickepott och sist grädden. Fördela parfait jämt i formarna och frys i minst 6 timmar. Italiensk maräng
Koka vatten och socker till 121 grader. Börja samtidigt vispa äggvitan på medelhastighet med elvisp eller i maskin, öka hastigheten när äggvitan börjar bli fast. Strila i sockerlagen. Sänk hastigheten när all sockerlag är i och låt gå tills den kallnat. Spritsa en topp med marängen på parfaiten och stoppa tillbaka i frysen, med resterande maräng spritsar du ut långa smala strängar på plåt med bakplåtspapper och strö över frystorkade hallon. Torka marängstängerna i ugnen på 100 grader i ca 1,5-2 h, stäng av och låt stå över natten om du har möjlighet. Citronkräm
Blanda ägg, maizena och hälften av strösockret i en bunke. Koka upp citronsaft, vatten och resterande strösocker och häll det försiktigt över äggblandningen. Rör runt och tillbaka med allt i kastrullen. Koka upp tills det tjocknat och ser glansigt ut under konstant omröring. Häll över krämen i en bunke och tillsätt smöret, mixa slätt och plasta mot ytan och låt svalna i kylen. Vispa upp krämen före användning lite lätt med en handvisp så den blir len och smidig. Crumble
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg och strö ut det på plåt med bakplåtspapper. Grädda 8-10 minuter eller tills smulorna fått en fin gyllenbrun färg. Montering
Lägg citronparfait i mitten av tallriken, spritsa några duttar citronkräm runt om och bränn av marängen med en gasbrännare. Smula lite crumble över, lägg ut lite maränger och dela hallonen på hälften och lägg på. Toppa med några blad citronmeliss, hackad pistage och florsocker.
Jag gjorde min egna tolkning med syrliga hallon istället och resultatet är fantastiskt gott, jag toppade denna meditalienskmaräng som jag brände av och dekorerade med färska hallon
För att fullända kakan valde jag att toppa den meditalienskmaräng. Börja på låg växel och vispa snabbare efter någon minut för att sedan och vispa på låg växel igen tills marängen blir kall
Vispa bara upp marängen samna dag den ska serveras och dekorera pajen medmarängen. Det var tyst vid bordet och alla var upptagna med att utforska sina bitar
Här finns ett liknande recept på en citronkladdkaka med en italienskmaräng istället. Så idag bakade jag en citronkladdkaka med vit choklad och mycket citronsmak och hade i lite frysta hallon för att få lite syra i kakan som sedan toppades med den söta marängkrämen
Dekorera med färska hallonoch citronmeliss. Ta bort skålen från värmen och vispa marängenmed en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat
Inspirerad av de hallonkakor som min kollega bjöd på förra veckan letade jag fram ett liknande recept men medmaräng som tillägg och bakade dessa efter jobbet
En saftig chokladbotten med jordgubbsmousse, fläderpannacotta ochitalienskmaräng. Vispa sedan på högsta i ett par minuter, dra sen ner till medelhög hastighet och vispa till marängen är i rumstemperatur
Tårtan var en ljuvlig skapelse med jordgubbsmousse och lemoncurd, toppad meditalienskmaräng. Spritsa eller bred marängen över tårtan och bränn av den med en brännare
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.