1 ägg
till penslingMixa smör och mjöl i matberedare, tillsätt salt och ägg, mixa/pulsa tills degen just tar ihop. Forma en degplatta, lägg i en plastpåse i kylen minst 10 minuter. Och om du har bråttom så funkar det att kavla ut direkt också, möjligen kan den då spricka lite i kanterna när du viker dem. Ta fram degplattan, låt den bli mjukare/kavlingsbar i rumstemperatur. Blanda färskost, citronskal och hälften av Västerbottensosten, smaka av med salt och peppar. Hyvla squashen i tunna skivor, ringla på olja och smaksätt med vitlök, salt, peppar och ev timjan/rosmarin. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn, 175 grader varmluft. Kavla ut degen till en rund platta på ett bakpapper, ca 30 cm. Pudra på mjöl om det behövs, ett annat knep är att kavla degen mellan två bakpapper. Bred oströran på degplattan, men lämna 2-3 cm vid kanterna. Lägg på squashskivor ovanpå oströran i ett vackert mönster. Vik upp degkanterna och pensla dem med ägg. Toppa med resterande ost. Grädda mitt i ugnen tills färgen är vackert gyllene, det tar ca 30 minuter.
Västerbottensostpajmed citrusmarinerade rotfrukter som topping ochpajskal av nötter och dadlar,. Glutenfri Västerbottensostpaj, en klassisk ostpajmed glutenfritt skal
Blanda färs med salt och peppar. Var noga med att försluta skarvarna så att osten inte sipprar ut. Rör ner ägg, rosmarin, citron, vitlök och havreblandningen
Pajdegen svänger du lätt ihop genom att bilda en hög på bakbordet med mjöl. Dela broccolin i små buketter, skär paprikan och purjolöken och stek i rapsolja så att dem får fin färg och smak, lägg i pajskalet
Igår kväll blev det en god paj, lite rött vin och Game of Thrones på tv. Tillbaks till pajen. Vi gjorde en av våra favoriter med broccoli och ädelost, men testade att göra en botten på mandelmjöl
Kikärtspajmed broccoli, grönkål, soltorkade tomater och kalamata oliver. Mosa den hårda tofu i bitar och blanda med soja, lönnsirap, salt, chiliflakes och peppar
Fyll pajskaletmed de stekta grönsakerna och häll äggstanningen över. Den här saknade lite kryddor, men dem kanske rann ut tillsammans med äggstanningen genom pajformen, vad vet jag
Jag passade på att baka lite småpajer som funkar lika bra att äta varma som kalla. För ett par veckor sedan så tog jag och en vän cykeln och åkte på picknick och satt till sent på kvällen på ett berg med utsikt över Helsingfors
Eftersom varken jag eller maken gillar vanlig pajdegsbotten så brukar jag antingen göra en annorlunda, lite mer brödliknande, pajdeg som innehåller bakpulver eller så utesluter jag helt enkelt degen och gräddar bara fyllningen i formen
Frågan är bara vad jag ska göra med den halva paj som blev över. Det är klart den godaste citruspaj jag någonsin ätit, precis lagom krämig och varken för söt eller för sur
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.