Citron- och mandelbullarHär stoppar vi bullarna i en form – resultatet blir saftiga, rustika godsaker utan papperskrångel. Skär bullarna i önskad storlek och frys in dem som inte kommer att ätas upp direkt.

Ingredienser

  • vetemjöl (600 g)
  • 1 smör
  • 1 jäst
  • 1 mjölk (3 %)
  • 1 ägg
  • 1 vit sirap
  • 1 salt
  • 1 mandelmassa
  • 1 citroner, rivet skal
  • 1 citron, pressad saft
  • 1 smör, rumsvarmt
  • 1 strösocker
  • 1 florsocker
  • 1 pressad citron
  • 1 gul hushållsfärg
  • 11 30 bitar Ingredienser Citron- och mandelbullar 10 dl + 1/2 dl vetemjöl (600 g) 175 g smör 50 g jäst 2 1/2 dl mjölk (3 %) 1 ägg 1/2 dl vit sirap 1/2 tsk salt Fyllning 250 g mandelmassa 2 citroner, rivet skal 1 citron, pressad saft 125 g smör, rumsvarmt 1 1/2 dl strösocker Glasyr 2 dl florsocker 2 msk pressad citron gul hushållsfärgCitron- och mandelbullar   1. Börja med fyllningen. Riv mandelmassan och blanda med övriga ingredienser. 2. Hacka ner smöret i mjölet, gärna i en matberedare. Smula jästen i en bunke och rör ut i den kalla mjölken. Tillsätt ägg, sirap och salt. 3. Arbeta ihop mjölblandning och degvätskan, till en smidig deg, ca 5 min i hushållsassistent eller för hand ca 10 min. Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. 4. Kavla ut den ena degen till en tunn rektangulär platta på mjölad arbetsbänk. Bred hälften av fyllningen över plattan och rulla ihop den som en rulltårta. Skär rullen i jämnstora bullar, ca 4 cm breda. Gör likadant med den andra degbiten. 5. Ställ bullarna i en smord form, ca 25 x 30 cm. Får inte alla bullar  plats ställs de på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar. 6. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda formen med bullar mitt i ugnen ca 25 min, tills bullarna är genomgräddade och har fått fin färg. Bullar på plåt gräddas i 225 grader 8–10 min. 7. Rör samman ingredienserna till glasyren och häll hälften i en separat skål. Färga denna med gul hushållsfärg. Ringla de båda glasyrerna över den färdiga kakan och låt stelna. Skär i bitar och servera genast. Bullarna går bra att frysa.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.