Citron- & marängpaj
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 12 msk strösocker
  • 1150 g kallt smör
  • 11 ägg
  • 12 dl pressad citron
  • 11 3/4 dl strösocker
  • 12 msk majsstärkelse (maizena)
  • 13 ägg
  • 13 äggulor
  • 11/2 msk rivet citronskal
  • 150 g kallt smör
  • 13 äggvitor
  • 13/4 dl strösockerMixa snabbt ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och mixa ihop till en deg. Vira in degen i plastfolie. Låt vila i kylen cirka 1 timme.
  • 1 Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen minst 1 timme.
  • 1 Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
  • 1 Blanda citronsaft, socker, majsstärkelse, ägg och äggulor i en kastrull. Sjud sakta under omrörning tills krämen tjocknar, den får inte koka.
  • 1 Dra kastrullen från värmen och blanda i citronskalet och smöret, som skurits i små bitar. Rör tills smöret smält. Låt krämen kallna.
  • 1 Höj ugnstemperaturen till 250 grader och grill.
  • 1 Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet.
  • 1 Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills smeten är blank och seg.
  • 1 Spritsa eller bred marängen över citronkrämen.
  • 1 Gratinera pajen i mitten av ugnen tills marängen fått lite färg. Vakta så den inte bränns.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.