Citron- & marängpaj
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 75 g kallt smör
  • 11 dl florsocker
  • 13 ½ dl vetemjöl
  • 11 ägg
  • 1 eventuellt 1 nypa salt
  • 13 citroner
  • 13 äggulor
  • 13 dl vatten
  • 11 ½ dl strösocker
  • 14 msk majsena
  • 1100 g rumsvarmt smör
  • 13 äggvitor
  • 11 dl strösockerArbeta snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen för hand eller i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform, 24 centimeter i diameter. Picka botten med en gaffel. Låt pajformen stå i kylen i minst 30 minuter.
  • 1 Skölj citronerna väl. Riv skalet från två av citronerna och pressa ut saften ur alla citronerna, cirka 1 ½ dl. Häll citronsaft, äggulor, vatten, socker och majsena i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills såsen tjocknar. Dra av kastrullen från värmen, vispa ner smöret, lite i taget, och rör ner citronskalet. Låt krämen svalna.
  • 1 Värm ugnen till 200 grader.
  • 1 Ställ in pajformen mitt i ugnen och förgrädda pajskalet i 10–15 minuter. Låt svalna.
  • 1 Höj värmen i ugnen till 250 grader, grillfunktion.
  • 1 Vispa äggvitorna till marängen hårt i en absolut ren skål. Vispa ner sockret, lite i taget, och vispa till en fast marängsmet.
  • 1 Bred ut lemon curd i pajskalet. Klicka på marängsmeten och bred ut den så att den täcker krämen.
  • 1 Grädda pajen i 3–5 minuter i övre delen av ugnen tills marängen fått färg. Passa noga.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.