1 Chokladbotten150
g smör 250 g mörk choklad, 70 % 165 g ägg (3 st) 15 g äggula (1 st) 125 g strösocker (1.5 dl) 3 g salt (1 tsk) 90 g vetemjöl (1.5 dl)
1 Chokladganache60
g äggula (3 st) 120 g råsocker (1.5 dl) 60 g honung (0.5 dl) 150 g grädde (1.5 dl) 150 g mörk choklad, 70 % 100 g smör
1 Chokladchantilly300
g vispgrädde (3 dl) 100 g mjölkchoklad
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform 22-24 cm i diameter och två remsor med bakplåtspapper på insidan av formen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör tills det smält och ställ åt sidan. Vispa lite lätt strösocker med ägg och äggulan i en bunke. Blanda sedan i smör- och chokladblandningen. Sikta i mjölet och blanda runt försiktigt med en slickepott. Rör ner saltet. Häll smeten i formen och grädda ca 13-15 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Chokladganache
Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp råsocker, honung och grädde i en kastrull. Häll vätskan över äggulorna under vispning och sedan tillbaka i kastrullen, sjud tills det tjocknar (83 grader). Hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll smeten över chokladen. Tillsätt smör och rör till en slät kräm. Häll chokladkrämen på chokladbottnen och låt stå i kylen till den har satt sig. Chantilly
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen, mixa slätt med stavmixer. Låt stå i kylen över natten. Ta ut krämen ur kylen. Vispa på medelhastighet i maskin eller med elvisp till en fluffig konsistens. Garnering
Garnera chokladtårtan med spritsad grädde, spritsad chokladchantilly, hasselnötter och lite flingsalt. Servera!
Receptet på bottnarna är en gammal favorit. Receptet på fyllningen har jag hittat på en sida på nätet (har tyvärr inte skrivit upp vilken) och receptet på glasyren kommer från Nigella Lawsons bok 'Fest'
14 st äggulor 1 dl strösocker 1 dl vispgrädde 1 msk vetemjöl 100 g smör ca 0,5-1 tsk citronarom eller ca 0,5-1 st rivet skal från citron. 1100 g smör ca 0,5-1 tsk citronarom eller ca 0,5-1 st rivet skal från citron
Grädda i 175°C i ca 45-50 min. Receptet kommer från Bakverk och fikastunder 1 dl kakao. Den här tårtan bjöd jag på till mina arbetskamrater när vi hade en kollega som fyllde år i slutet på januari
Skär varje längd i bitar så att de tillsamman stämmer överens med det antal receptet avser. 11 msk saft eller lite sylt och vattenBottnen 1 Värm ugnen till 225-250°C. Nagga degen och grädda i mitten av ugnen 8-12 minuter
På bloggen Fredagskakan hittade jag ett recept som såg gott ut. -kladdkaka-200 gr mörk choklad4 st ekologiska ägg200 gr smör4 dl strösocker2 dl ekologiskt vetemjöl. -kolaglass-1 burk karamelliserad mjölk (397 g)3 dl grädde. -crumble-25 g florsocker50 g smör75 g mandelmjöl50 g hasselnötter. -kolaglass-1 burk karamelliserad mjölk (397 g)
Mal nötterna och blanda med socker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner nötblandningen. Rita tre rundlar på ett bakplåtspapper, 22 cm i diameter
Pavlova-tårtaMarängbottnar8 – 10 bitar, receptet går att dubblera4 äggvitor0,5 krm salt2,5 dl socker1 msk majsstärkelse/maizena2 tsk vaniljsocker1 tsk syra - vitvinsvinäger, citronsaft eller ättikaSyran gör att den gräddade marängen blir lite seg i sitt inre, medan ytan blir mer frasig. Rita ut fyra ringar, ca 15-20cm i diameter, på ett bakplåtspapper. 5-10 dl grädde1 burk lemon curdEller gör egen lemon-curd, byt ut grapefrukten mot 2 citroner
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.