11/2 dl
vispgräddeSå här gör du 55 minuter Sätt ugnen på 210°. Smörj och lägg ett bakplåtspapper i en springform 20-22 cm i diameter. Vispa äggvitorna tills de är fasta. Vispa sedan i lite socker i taget till en maräng. Vispa upp äggulorna i en annan skål och vänd ner i äggvitan. Sikta majsena, kakao och vetemjöl och vänd ner i smeten. Fyll i smeten i formen, det är lättast att spritsa i den. Jämna till ytan och grädda i 8-10 minuter. Vänd upp kakan på ett galler, låt den svalna och dra sedan av papperet. Diska ur formen och torka den torr. Lägg tillbaka botten i formen. Vispa grädden lätt. Hacka och smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron. Ta av från värmen och tillsätt apelsinsaft och rom. Vispa upp äggen i en stor rostfri bunke med socker och honung tills det är fluffigt. Sätt skålen i ett vattenbad och vispa ytterligare 5-7 minuter tills smeten ökat i volym ungefär tre gånger. Ta av skålen från värmen och fortsätt vispa tills krämen svalnat. Vänd i chokladen och sedan grädden, vispa hastigt ihop allt till en slät mousse. Se till att chokladen inte svalnat för mycket när du blandar ihop, då kan den sätta sig och bli klumpig. Om det blir det så kan du vispa den slät med elvisp. Fyll upp moussen i formen och jämna till ytan. Ställ in den i kylen cirka 6 timmar eller i frysen ett par timmar. Det går även bra att förvara tårtan i frysen. Ta fram tårtan från frysen ett par timmar innan den ska serveras och låt den tina i kylen. Garnera med hallon och chokladspiraler. Koka ihop alla ingredienser till chokladsåsen, tills den blivit trögflytande. Tänk på att den även tjocknar efter att den svalnat. Spara recept Skriv ut Dela E-post Pinna Kommentera
Receptet kommer från Bakverk och fikastunder 1 dl kakao. Den här tårtan bjöd jag på till mina arbetskamrater när vi hade en kollega som fyllde år i slutet på januari
Camilla som driver sidan har fantastiska recept och helt underbara bilder. Det fanns så mycket gott att välja på, men till slut så fastnade jag för denna lyxiga chokladtårta
Bröa en rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos). Häll smeten i formen och grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min
Botten. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. "Bröa" den smorda formen med potatismjöl eller kokosflingor (eller ströbröd men då blir inte tårtan glutenfri)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.