Chokladtårta med aprikos- och apelsinfyllning
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 125 g solroskärnor
  • 11/2 dl vetemjöl
  • 1175 g smör
  • 1175 g mörk choklad, gärna Valrhona manjari, 64 %
  • 14 ägg, delade i gulor och vitor
  • 12 dl strösocker
  • 11 krm salt
  • 11 ekologisk apelsin, finrivet skal
  • 1200 g mjuktorkade aprikoser
  • 12 dl vatten
  • 11 dl strösocker
  • 11 ekologisk apelsin, pressad saft och rivet skal
  • 11 1/2 dl vispgrädde
  • 1200 g mörk choklad
  • 11 msk glukossirap
  • 11 tsk apelsinlikör
  • 1100 g choklad
  • 11 tsk ekologisk apelsin, rivet skal
  • 1 ev kanderat apelsinskal
  • 1 guldpulverChokladtårta: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
  • 1 Rosta solroskärnorna i en torr het stekpanna tills det böjar knäppa i dem. Låt de svalna. Finhacka solroskärnorna med mjölet i matberedare. Smält smör och choklad i en glasskål i mikrovågsugn eller över varmt vattenbad.
  • 1 Vispa äggulorna med 1 deciliter av sockret tills de är porösa, cirka 10 minuter. Rör ner i choklad- och smörblandningen. Tillsätt solrosmjölet, salt och rivet apelsinskal.
  • 1 Vispa äggvitorna i en ren skål till ett mjukt skum. Tillsätt resten av sockret lite i taget. Fortsätt vispa tills äggvitan är tjock och blank. Vänd ner den i två omgångar i chokladsmeten till en jämn smet.
  • 1 Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen, cirka 45 minuter. Känn efter med sticka att den är torr. Låt kakan kallna. Dela den i två bottnar.
  • 1 Fyllning: Skär aprikoserna i bitar och lägg i en kastrull med vatten och socker. Tillsätt rivet apelsinskal och -saft. Koka under lock tills aprikoserna är mjuka, cirka 20 minuter. Mixa slätt. Bred aprikosfyllningen mellan bottnarna.
  • 1 Glasyr: Koka upp grädden i en kastrull. Ta av värmen. Hacka chokladen och lägg i grädden. Rör tills den smälter. Rör ned glukossirap och apelsinlikör. Låt glasyren svalna något innan den breds ut den på chokladtårtan.
  • 1 Ganache: Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden med apelsinskal och häll över chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Låt svalna tills den är spritsbar. Lägg ganachen i en spritspåse med krustyll. Spritsa rosor på tårtan och garnera med ev kanderat apelsinskal och guldpulver.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.