Ingredienser Portioner. 14 st Bullar 25 g färsk jäst 2 dl kall mjölk 3/4 dl strösocker 1 tsk mortlade kardemummakärnor 1 krm salt 1 ägg 4 msk kakao ca 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar ca 300 g) 75 g rumstempererat smör Garnering 5 dl vispgrädde 2 msk florsocker 125 g mörk bakchoklad (55%) Fyllning inkråm från bullarna ca 1 dl vispgrädde eller mjölk 250 g mandelmassa ca 50 g mörk choklad Till locken 1 tsk kakao 1 tsk florsocker Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Smula jäst i en bunke och häll den ljumma mjölken över. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg, smör i klickar och kakako utrörd i mjölet,spara ca 1 dl av mjölet
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma upp blandningen. Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp
Personligen är jag inte något jätte stort fan av den vanliga semlan. För mig känns det oftast som att de man köper i affären/fiken/bagerien för det första är väldigt stora
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma upp blandningen. Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp
Men i år har vi hittat på något som vi tror ska falla de flesta i smaken, en chokladsemla. Den här chokladsemlan är inspirerad från min skoltid då vi gjorde något liknande som vi kallade för ”hamburgare”
Som så många andra högtider så tycks semmelsäsongen starta tidigare varje år. Själv såg jag säsongens första semlor redan i mellandagarna i Thelins skyltfönster…
Chiapudding à la semla med blåbärsgrädde. 2 dl kokosmjölk. 2 msk vita chiafrön. 1 tsk mald kardemumma. mandelmassa (recept här, söta med honung för paleovariant)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.