1 Cupcakes100
g mörk choklad 30 g kakao (0,75 dl) 200 g varmt kaffe (2 dl) 120 g vetemjöl (2 dl) 130 g strösocker (1,5 dl) 35 g muscovadosocker 3 g salt (0,5 tsk) 3 g bikarbonat (0,5 tsk) 10 g vaniljsocker (1 msk) 90 g vegetabilisk olja (1 dl) 110 g ägg, rumstempererade (2) 4 g vitvinsvinäger (2 tsk)
1 Kolasmörkräm100
g dulce de leche 100 g mjölkchoklad 300 g osaltat smör, rumstempererat 60 g äggvita 85 g strösocker 1 nypa salt
1 Kola75
g grädde (0,75 dl) 45 g strösocker (0,5 dl) 70 g ljus sirap (0,5 dl) 25 g smör (2 msk)Cupcakes
Sätt ugnen på 170 grader varmluft. Placera 12-14 cupcakeformar i en cupcakeplåt. Hacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med kakao. Koka kaffe och häll det varma kaffet över chokladen, blanda med en visp och ställ åt sidan. Blanda vetemjöl, strösocker, muscovadosocker salt, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke. I en annan bunke vispar du lite lätt vegetabilisk olja och ägg. Blanda i chokladblandningen och lite i taget av de torra ingredienserna, sist blandar du i vitvinsvinäger. Fyll max 3/4 av formen och grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan du lägger på frostingen. Kolasmörkräm
Smält mjölkchoklad i en skål försiktigt i mikron. Lägg äggvitor, strösocker och salt i en bunke och sätt bunken över ett vattenbad. Värm på medan du vispar lite då och då tills alla sockerkristaller har smält. Ta bort skålen från värmen och vispa med en elvisp till en fast och sval maräng. Vispa sedan i lite i taget av smöret, vispa till en fluffig maräng. Smaksätt med dulce de leche och mjölkchoklad. Kolasås
Koka samman allt i en kastrull till en gyllenbrun färg cirka 3 minuter, låt svalna. Montering
Spritsa marängsmörkräm på chokladmuffinsen när de svalnat. Gör en grop med i sked i marängsmörkrämen och spritsa i kolan.
Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Skolla mandel genom att koka upp vatten och mandel tills du ser att skalet på mandel börjar skrynkla sig
) Till efterrätt jag gjorde chokladkolapajen som jag fick smaka på i form av små tarteletter när jag var på presseventet med Dansukker och Daniel Roos för ett par veckor sedan
Servera med vispad grädde eller vaniljglass. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker. Rör ner ägg och sist vetemjöl och blanda tills du har en slät smet
Pajen är lättbakad och du gör den i olika steg, Börja med pajdegen, kyl och förbaka. Kardemumma är en krydda som fungerar fint ihop med päron, smaka gärna av fyllningen med lite kardemumma – en kul twist
Lägg över en bakduk och låt den svalna medan du gör smörfyllningen. En Drömrulltårta är en klassisk chokladrulltårta med smörkrämsfyllning, uppskattad av många
Vispa äggen med sockret till en tjock och pösig smet. Rör om och bred ut smeten i långpannan direkt. Pensla med lite flytande fett i långpannan innan du lägger på papperet så ligger det still
De har nu börjat mogna så smått och som vanligt har jag fullt sjå med att ta hand om fallfrukten. Jag serverade den därför med vaniljsås, vilket blev riktigt mumsigt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.