800 g
fast vit fisk som marulk, kattfisk, torsk, hoki, abborrfilé
2-3 msk
olja
3 dl
grovhackad dill
6-7 salladslökar,
med de vita delarna finhackade och de gröna skurna i bitar om 4-5 cm
Marinad
2 msk
fisksås av god kvalitet eller 2 msk mam tom (fermenterad räkpasta)
2 tsk
gurkmeja
2 msk
finhackad galanga eller färsk
ingefära
½-1 tsk finkrossad svartpeppar
1 msk
olja (kan uteslutas)
Tillbehör
250 g
risnudlar, blötlagda i varmt vatten, avrunna och fördelade i portionsskålar
strimlad grönsallad
färsk koriander, mynta och asiatisk basilika till serveringen (fråga efter perillablad eller tia to i din asiatiska affär, finns det så kommer du ett snäpp närmare originalet)
2 dl
osaltade, krossade och rostade
jordnötter
Tillbehör
Traditionellt serveras mam tom, fermenterad räksås, som kan spädas med lite olja, socker och kycklingbuljong. Men man kan även servera nuoc cham, en vinäger-, chili- och vitlökssås. Eller använd bara fisksås att dippa i.
Igår stod hemgjord potatismos ochfiskpinnar på menyn och för att göra det hela lite roligare svängde jag ihop en kall, god sås att servera till - perfekt att göra med potatisen kokar
Det här är en jättesats med soppa, som jag gjort och frusit in i lagom stora förpackningar. Både morötter, chili, vitlök, ingefäraochgurkmeja är starkt inflammationsdämpande, och passar därför extra bra när man behöver lite extra näringsmässig ompyssling efter sjukdom eller olika ingrepp
I förrgår hade vi dill i tsatzikin, igår i fiskenoch idag har jag gravat lax. Fördela fisken ovanpå. Jag vill bara påminna om hur gott det är med den här typen av rätter nu när dillen är svensk och full av smak
Lata mammans blogg om mat och annat som gör livet värt att leva!
Jag pressade citroner och apelsiner ochjuicade resten. Power shots med färsk ingefäraochgurkmeja samt massa saftiga apelsiner, citroner och några äpplen
Min yngsta var helt sänkt med ont i halsen, snuva och feber i slutet av förra veckan. För mig var det då brist på sömn i samband med förkylningsbaciller
Exempel på välbalanserad tallrik, här med dijon och persilja med rödfärgat low carb ris. Du kan servera vad du vill som tillbehör, men jag föredrar någon stekt grönsak eller low carb ris
40 g riven gurkmeja/gurkmejapulver. 1100 g riven ingefära. 12 st citroner, skal + juicen som pressats urKoka upp den rivna ingefäranochgurkmejan i vatten och låt det sedan sjuda i ca 10 minuter. 1Blanda juice och skal från citronerna och apelsinerna i en skål. 1När ingefärablandningen har svalnat, häll det i tillbringaren med citron- och apelsinjuicen. 1Sila bort större delar om du vill eller spara i drycken för ännu mer smak och vitaminer. 1Förvara i kylskåp och ta en shot om dagen
Toppa soppan med morotsstrimlor och dill. Skala och finstrimla moroten. Gör så här Skär fisken i tärningar 2x2 cm. Värm soppan tillsammans medfiskbitaroch spenat under omrörning, tills fisken är klar ca 5 min
Lägg över sås med merparten av vitlöks-, ingefära-, ochgurkmejahacket över fisken. salta, peppra samt krydda fiskenmed dill, gräslök, timjan, libbsticka
Det är som en vanlig hummus men fullproppad medingefäraochgurkmeja för att ge en extra god smak. Jag serverade hummusen med en ljummen sallad av quinoa, potatis, morötter och rödbetor som tillagats i ugn, tillsammans med lite vanlig grönsallad
Sila, häll upp drycken i ren flaska med tätslutande kork och kyl. Efter silning, häll vatten på ingredienserna och låt dra över natten till en härligt smakrik hälsodryck
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.