Butter chicken ca 4 port 1 kg kycklingklubbor, delade i två delar eller kycklinglårfilé i tjocka grytbitar
Marinad
1½ dl
matlagningsyoghurt, t.ex turkisk eller grekisk
2 tsk
salt
1 msk
pressad lime
5 vitlöksklyftor,
fint rivna
2 msk
fint riven färsk ingefära
3 msk
garam masala
2 tsk
chilipulver
2 t
sk mald koriander
2 tsk
bockhornsklöver
1 tsk
mald spiskummin
1 tsk
mald kanel
1 msk
gurkmeja
Rör samman alla ingredienserna till marinaden i en ugnsfast form.
Lägg ner kycklingköttet, blanda om så att alla bitar täcks av marinad.
Täck över formen och ställ in i kylen för att marinera några timmar, gärna över natten.
Ställ in formen mitt i ugnen på 200 graders värme 15-25 minuter (beroende på hur stora köttbitarna är) tills kycklingen är genomkokt.
Sås
800 g
krossade tomater
½ tsk
torkade bockhornsklöver
1-2 tsk
sambal oelek
4 kryddnejlikor
2 tsk salt
1½ dl
vatten
100 g
smör
1 msk
spiskummin
4 tsk
honung
1½ dl
vispgrädde
1 tsk
mald svartpeppar
2 msk
pressad lime
Blanda samman tomater, bockhornsklöver, sambal, nejlikor, salt och vatten i en gryta, låt koka upp och sedan småputtra ca 20 minuter, rör om då och då.
I en annan gryta smälter du smöret och strör sedan i spiskummin och låter det fräsa någon minut.
Rör i honung, grädde, svartpeppar och lime och låt puttra runt någon minut.
Häll ner smörblandningen i tomatsåsen och rör om ordentligt, tillsätt kycklingen och låt det hela sjuda ca 5 minuter under omrörning.
En favorit är ChickenButter Masala som ofta är ganska mild i smaken så jag gjorde en med lite mer klös i och med en hel del smör och grädde i också för att verkligen ge skäl för namnet på rätten
Butterchicken. Jasminris, gräddfil och massa färsk koriander är ett måste till ButterChicken. Som jag nämnt tidigare är Lars ingen stor fan av indisk mat
Tandoori kyckling. lägg alla ingredienser för marinaden utom oljan i en skål och blanda väl. Täck kycklingen med marinaden och ställ i kylskåp i 3 timmar eller över natten
Butterchicken (nej inte någon butter kyckling - smörkyckling) eller MurghMakhani som det heter i hemlandet Indien, är något vi lagat till förut och som vi garanterat kommer att laga till många fler gånger
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.