Butter chicken Murgh Makhani
Mårtenssons kök
Mårtenssons kök
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Butter chicken ca 4 port 1 kg kycklingklubbor, delade i två delar eller kycklinglårfilé i tjocka grytbitar
  • Marinad
  • 1½ dl matlagningsyoghurt, t.ex turkisk eller grekisk
  • 2 tsk salt
  • 1 msk pressad lime
  • 5 vitlöksklyftor, fint rivna
  • 2 msk fint riven färsk ingefära
  • 3 msk garam masala
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 t sk mald koriander
  • 2 tsk bockhornsklöver
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 msk gurkmeja
  • Rör samman alla ingredienserna till marinaden i en ugnsfast form.
  • Lägg ner kycklingköttet, blanda om så att alla bitar täcks av marinad.
  • Täck över formen och ställ in i kylen för att marinera några timmar, gärna över natten.
  • Ställ in formen mitt i ugnen på 200 graders värme 15-25 minuter (beroende på hur stora köttbitarna är) tills kycklingen är genomkokt.
  • Sås
  • 800 g krossade tomater
  • ½ tsk torkade bockhornsklöver
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 4 kryddnejlikor 2 tsk salt
  • 1½ dl vatten
  • 100 g smör
  • 1 msk spiskummin
  • 4 tsk honung
  • 1½ dl vispgrädde
  • 1 tsk mald svartpeppar
  • 2 msk pressad lime
  • Blanda samman tomater, bockhornsklöver, sambal, nejlikor, salt och vatten i en gryta, låt koka upp och sedan småputtra ca 20 minuter, rör om då och då.
  • I en annan gryta smälter du smöret och strör sedan i spiskummin och låter det fräsa någon minut.
  • Rör i honung, grädde, svartpeppar och lime och låt puttra runt någon minut.
  • Häll ner smörblandningen i tomatsåsen och rör om ordentligt, tillsätt kycklingen och låt det hela sjuda ca 5 minuter under omrörning.
  • Smaka av och servera.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.