1 kg
benfritt nötkött t ex fransyska eller grytbitar
1 dl
vatten
4 dl
rödvin
1 tsk
salt
3 msk
Milda flytande margarin
2 gula
lökar
3 medelstora
morötter
½ tsk
grovmald svartpeppar
10
schalottenlökar
1
purjolök
1
lagerblad
2 pressade
vitlöksklyftor
Beskrivning
Putsa och skär köttet i 3x3 cm stora bitar. Skala och klyfta lökarna. Skala och skär morötterna. Ansa, snitta, skölj och skär purjolöken.
Häll matfett i en kall stekpanna och ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget.
Den idealiska stektemperaturen är uppnådd när bubblorna försvinner - lägg i köttet och bryn det i omgångar. Lägg över köttet i en gryta. Häll av fettet och vispa ur stekpannan med vattnet till sky.
Strö mjöl över köttbitarna och rör om. Tillsätt sky, vin, buljong, salt, kryddor, vitlök och den gula löken. Låt grytan koka upp och koka sedan under lock på svag värme ca 40 min. Rör då och då.
Lägg i morötter och schalottenlök och låt de koka med i ytterligare ca 20 min. Lägg i purjolöken och låt den koka med de sista 5 minuterna. Servera grytan med kokt potatis och en sallad.
Hans specialitet är burgundiskgryta och här kommer hans recept (från ICAs recept). Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt
Burgundiskgryta är helt enkelt en mörk köttgryta med vin som smaksättare. Bryn köttet i stekpanna eller ännu hellre gjutjärnsgryta om du har en sådan ( annars köp en
Jag måste erkänna att jag är väldigt svag för mustiga grytor, när dessutom nya grytan skulle invigas fick det bli boeuf bourguinon som fick stå för inspirationen
Denna kycklingfile grytan är inte alls svår och går snabbt att röra ihop. Jag frågade här hemma om dem ville ha pasta eller ris till kycklinggrytan och alla svarade pasta
Bryn fläskfilén på hög värme i en gryta. Vi blev bjuda på denna goda lchf rätten i Lördags. Funkar fint att äta ris till om man vill ha kolhydrater till
Bryn det på båda sidor i en stekpanna med smör och lägg över det i en gryta. Fräs bacon och purjolök tills baconet börjar få färg och lägg över i grytan
Efter lite funderingar och vånda så beslöt jag mig för att bjuda på en fläskfile gryta. Jag skulle få långväga besök och ville servera något gott till middag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.