Burgundisk gryta
Milda.se
Milda.se

Burgundisk gryta

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 5 1 röster

Ingredienser

  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk Knorr flytande kalvfond
  • 3/4 tsk torkad timjan
  • 1 kg benfritt nötkött t ex fransyska eller grytbitar
  • 1 dl vatten
  • 4 dl rödvin
  • 1 tsk salt
  • 3 msk Milda flytande margarin
  • 2 gula lökar
  • 3 medelstora morötter
  • ½ tsk grovmald svartpeppar
  • 10 schalottenlökar
  • 1 purjolök
  • 1 lagerblad
  • 2 pressade vitlöksklyftor

Beskrivning

    Putsa och skär köttet i 3x3 cm stora bitar. Skala och klyfta lökarna. Skala och skär morötterna. Ansa, snitta, skölj och skär purjolöken.

    Häll matfett i en kall stekpanna och ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget.

    Den idealiska stektemperaturen är uppnådd när bubblorna försvinner - lägg i köttet och bryn det i omgångar. Lägg över köttet i en gryta. Häll av fettet och vispa ur stekpannan med vattnet till sky.

    Strö mjöl över köttbitarna och rör om. Tillsätt sky, vin, buljong, salt, kryddor, vitlök och den gula löken. Låt grytan koka upp och koka sedan under lock på svag värme ca 40 min. Rör då och då.

    Lägg i morötter och schalottenlök och låt de koka med i ytterligare ca 20 min. Lägg i purjolöken och låt den koka med de sista 5 minuterna. Servera grytan med kokt potatis och en sallad.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.