Bullar med äpple & mandelmassa
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • ¼ pkt jäst, ca 12 g
  • 175 g smör eller margarin
  • 13 dl mjölk
  • 1½ tsk salt
  • 1½ dl socker
  • 17-8 dl vetemjöl
  • 12 äpplen
  • 1150 g mandelmassa
  • 13 msk kallt vatten
  • 11 ägg
  • 11 dl mandelspån
  • 1 pärlsocker
  • 11 dl florsocker
  • 11 msk vatten
  • 1 florsockerSmält smöret i en liten kastrull, ta kastrullen från värmen och blanda i mjölken. Blanda i salt och socker. Låt degspadet svalna till 37 grader.
  • 1 Smula ner jästen i en bunke, använd gärna hushållsassistent monterad med degkrok. Blanda jästen med degspadet. Tillsätt 6 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Tillsätt ca ½ dl vetemjöl i taget tills det blir en smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, ca 3 min. Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  • 1 Sätt ugnen på 225 grader.
  • 1 Skala, dela, kärna ur och skär äpplen i små tunna skivor, använd gärna mandolin. Blanda mandelmassa och vatten.
  • 1 Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en avlång kaka, 25 cm x 40 cm. Bred på mandelmassan och fördela över äppelskivorna. Rulla ihop, inte för hårt, från långsidan. Skär längden i ca 16 bitar. Ställ bitarna på plåt med bakplåtspapper och platta ut dem lite med handen.
  • 1 Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över mandelspån och pärlsocker. Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills de är genomgräddade och fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
  • 1 Rör ihop florsocker och vatten, ringla glasyren över bullarna. Sikta över lite florsocker.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.