Brytbröd med kvarg
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 5 dl mjölk 3%
  • 11 pkt färsk jäst
  • 12 msk sirap
  • 11,5 tsk salt
  • 1250 gram kvarg eller kesella
  • 13 dl grahamsmjöl
  • 111 dl vetemjöl
  • 12 dl solrosfrön
  • 12 msk smält smör samt 4 msk vatten att pensla bullarna med. Det går även bra att pensla med mjölk.Värm mjölken med sirap och salt i en kastrull tills den är fingervarm. Rör om. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt en dl av mjölken och rör ut jästen. Tillsätt resten av mjölken och rör om. Rör i grahamsmjöl, 10 dl vetemjöl (spara 1 dl vetemjöl till utbakning) och solroskärnor. Knåda ihop degen fem minuter för hand eller några minuter i maskin. Täck över degen och låt den jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig ugn. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar. Förslagsvis genom att halvera degen, sedan halvera igen och igen till 8 degbitar. Dela dessa i tre bullar vardera till 24 bullar. Forma degbitarna till runda bullar och placera dem 6x4 så de nuddar varandra rätt tätt i en långpanna med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Smält smör och blanda med lite vatten. Pensla bullarna. Grädda brytbröden i 15-20 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna några minuter i pannan eller på galler innan du bryter isär dem. Servera nygräddade eller låt svalna helt och servera senare. Är goda någon dag. Går jättebra att frysa.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.