12 msk
smält smör samt 4 msk vatten att pensla bullarna med. Det går även bra att pensla med mjölk.Värm mjölken med sirap och salt i en kastrull tills den är fingervarm. Rör om. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt en dl av mjölken och rör ut jästen. Tillsätt resten av mjölken och rör om. Rör i grahamsmjöl, 10 dl vetemjöl (spara 1 dl vetemjöl till utbakning) och solroskärnor. Knåda ihop degen fem minuter för hand eller några minuter i maskin. Täck över degen och låt den jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig ugn. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar. Förslagsvis genom att halvera degen, sedan halvera igen och igen till 8 degbitar. Dela dessa i tre bullar vardera till 24 bullar. Forma degbitarna till runda bullar och placera dem 6x4 så de nuddar varandra rätt tätt i en långpanna med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Smält smör och blanda med lite vatten. Pensla bullarna. Grädda brytbröden i 15-20 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna några minuter i pannan eller på galler innan du bryter isär dem. Servera nygräddade eller låt svalna helt och servera senare. Är goda någon dag. Går jättebra att frysa.
Toppa med frön, flingsalt, ost eller något annat smaskigt. Välj själv hur du vill forma ditt brytbröd. Rulla till runda bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt, Lägg dem med lite mellanrum, men inte för långt ifrån varandra – de ska jäsa ihop
Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst upp helt. Rör ner honungen, saltet och mjölet och arbeta till en smidig deg
Pensla med (brödglans). Värm upp mjölken med smöret. Pensla varje bulle med brödglans. Man kan också låta en eller flera bullar utan att doppa den/de i frö, utan den/dessa penslas med äggula
Rör i resten av mjölet, socker och saltet och rör till en jämn smet med en slev. Om du inte vill ha oliver får du göra hål med inoljade fingrar eller slevens spets jämnt över "brödet"
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.