Brytbröd i långpanna
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 150 g jäst
  • 10,5 msk salt
  • 10,5 dl olivolja eller flytande margarin
  • 12 msk socker, honung eller sirap
  • 12 dl grahamsmjöl eller vetegroddar
  • 11 liter vetemjöl
  • 11 ägg eller 2 msk mjölk eller filmjölk till att pensla brödet
  • 10,5 dl vallmofrön, solrosfrön eller polentaVärm vattnet så att det är fingervarmt 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet och de andra ingredienserna: salt, socker, grahams- och vetemjöl (spara 0,5 dl till utbak). Arbeta degen riktigt smidig och blank i bunken gärna i degblandare 10 minuter eller knåda för hand så länge du orkar minst 5 minuter. Väl knådad deg ger godare och luftigare bröd. Täck över och jäs degen i 40 minuter. Ta upp degen och knåda ihop den på mjölat bakbord. Rulla ut den till en eller två längder och dela i 24 delar. Rulla bullar och placera dem intill varandra med några mm mellanrum på bakplåtspapper i en långpanna. Täck över och låt brytbrödet jäsa till nästan dubbel storlek, ca 40 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Pensla brytbrödet med uppvispat ägg, mjölk eller filmjölk. Strö över vallmofrön, solrosfrön eller polentagryn. Sätt in brytbrödet och sänk värmen till 175 grader och grädda brytbrödet mitt i ugnen ca 30 minuter tills det fått färg och är genomgräddat. Stjälp upp brytbrödet på galler och ta bort bakplåtspappret. Låt svalna något under bakduk.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.