1 Chokladkaka150
g mörk choklad 70 % 150 g smör 170 g strösocker (2 dl) 8 g vaniljsocker (1 msk) 110 g ägg (2 st) 45 g vetemjöl (3/4 dl)
1 Kola50
g smör 100 g vispgrädde (1 dl) 130 g strösocker (1,5 dl) 70 g ljus sirap (0,5 dl)
1 Topping
jordnötter minimarshmallowsChokladkaka
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en fyrkantig form 20*20 på kanterna och lägg bakplåtspapper i botten. Smält chokladen över ett vattenbad. Vispa ihop smör, vaniljsocker och strösocker, tillsätt den smälta chokladen och sen ett ägg i taget och vispa så det går ihop till en slät massa, sikta i vetemjölet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, ta ut och låt svalna helt. Kola
Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädde, socker och sirap. Rör om och koka upp, koka till ca 122-124 grader eller till ett kulprov, rör då och då i botten men inte hela tiden. Dra av från värmen. Slå kolan över botten och låt den stelna i rumstemperatur 20 min. Strö över jordnötter och marshmallows. Låt sätta sig i kylen 1 timme eller över natten. Skär upp i bitar med en vass kniv efter önskad storlek.
Servera gärna med färska bär och lättvispad grädde. Ta av från värmen och ställ åt sidan så länge. Låt kladdkakan svalna en aning medan du gör nutellamarängen
Hacka chokladen till chokladganachen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Om du som jag gillar choklad med hasselnötter så är detta verkligen en kladdkaka för dig
Känn med sticka så att brownien är färdig, den ska inte vara kladdig. Hacka två tredjedelar smått och lägg på browniebotten, häll sedan över kolan och ställ in i frysen att svalna lite
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.