En god och mjuk smörgås men med minimal arbetsinsats- superbra nu när vardagen drar igång igen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två stora bitar
Om det ser ut som att degen gått ihop helt och hållet kan det vara bra att snitta den med en kniv (poängen är att brödet ska ha möjlighet att resa sig så mycket det vill i ugnen
Ett gott bröd är ett gott bröd, medstora eller små hål. Som tur var åt vi stora mängder bröd till den goda örtkycklingen ur Bergenströmarnas Under valnötsträdet, så det fanns andlening att baka lite till
Det svåra med att grädda storabröd är att veta när de är klara. Jag tryckte ned den i bunken så att den fick starta om med jämna mellanrum, annars bildas det för mycket ättiksyra i degen som bryter ner glutenet, plus att trycket från jäsningen sliter sönder glutentrådarna
Vi bryter brödet i bitar och äter grytan med hjälp av bitarna. Våra barn har alltid uppskattat den här sortens sätt att äta, med händerna istället för med bestick, vilket säkerligen bidragit till att det har varit ganska enkel att få dem att äta lite annorlunda mat
Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Det här brödet är så gott. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet
Att det kallas just det fantastiska brödet visste jag inte när jag fastnade för det här receptet för några år sedan, nu har jag sett receptet cirkulera runt lite överallt på nätet och då med benämningen det fantastiska brödet
Knäck alla äggen tillsammans med kesellan eller creme fraiche i en bunke och vispa samman dem. Kolla om det är färdigt, genom att stjälpa upp brödet försiktigt och knacka under, för att kolla om det låter ihåligt
Vi gör ibland ett jättegott hårt bröd som är väldigt gott. 2 dl majsmjöl1 dl solrosfrön1 dl sesamfrön0,5 d linfrö1 tsk salt0,5 dl rapsolja2,5 dl kokande vattenRör ihop alla torra ingredienserna samt oljan i en bunke och häll över det kokande vattnet
Man bakar dem lätt och behöver inte vara så noga med formen, bara charmigt om de är lite ojämna. Till bröd är Manitoba Cream bra som gör brödet luftigt och Rustique som gör brödet saftigt och smakrikt
Brödet blir sådär bagerisnyggt och rustikt med snygga sprickor på den knapriga ytan. När du sätter in plåten med de kalljästa frallorna, häll ett glas vatten eller några isbitar på den heta långpannan och stäng snabbt ugnsluckan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.