Nu till Bouillabaissen, eller fiskarhustruns gryta. Till grytan serverar jag en klassisk rouille, en god röra med vitlök och saffran som är urgod att servera till grytan och ett gott bröd
Börja med att skala räkorna. Gör under tiden rouillen. Värm upp en panna på hög temperatur Fräs räkskalen tillsammans med lök, morot, lagerblad och timjan i lite smör och olja
Det är precis det här jag gillar så skarpt medBouillabaissen, du kan göra den enkel, eller oerhört festlig och lyxig, oavsett vad smakar den alltid finfint
Ingredienser Portioner. 4 300 g torsk- och laxtärningar 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 fänkål 500 g fast potatis 2 msk olja 1/2 g saffran 2 msk tomatpuré 8 dl fiskbuljong (vatten och buljongtärning eller fond) 1 tsk timjan 4 skivor, vitt formbröd 170 g kräftstjärtar i lake salt och peppar 2 msk hackad dill Aioli 1 äggula 1 vitlöksklyfta 1/2 tsk vitvinsvinäger 1 dl rapsolja salt och peppar 1/2 tsk rivet apelsinskal Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddpåsar 10 % rabatt Santa Maria 0,5-130 g Mer info Ladda kupong
Bouillabaise är i min bok en av de stora klassiska franska rätterna, och därmed en enormt stor del av vårt västerländska matarv (lite som min bourguignon, hint hint, och ungefär lika svårstavad
Fräs den i en gryta med smör. Späd med vitt vin och låt det koka in. Smaka av med salt och peppar. 1Blanda majonnäsen med riven vitlök och lite cayennepeppar till en aioli. 1Servera i djupa tallrikar med kokta musslor, skalade räkor, sprödvärmd baguette och aioli
Lägg ner allt tillsammans med äggulor, olja, citronsaft och saffran i en skål eller kanna. Mixa röran slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar
Smaka av med valfria örter jag hade färsk persilja och lite färsk oregano. Det känns som jag googlat i många timmar efter ett recept på Bouillabaisse som skulle falla mig i smaken, jag hittade inget så jag kombinerade några stycken
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.