2 gula
lökar 2 morötter 1 liten bit rotselleri 2 palsternackor 2 lagerblad 3 köttbuljongtärningar 1 kruka bladpersilja 1,5 liter vatten Salt, svartpeppar 500 g grytbitar av lamm Gör så här Man kan göra den ryska rödbetssoppan på en mängd olika sätt och normalt brukar jag finskära och strimla rödbetor och morötter, gärna i en matberedare, men jag gjorde soppan dagen innan vi skulle äta den och visste att jag skulle låta den koka länge, så därför skar jag rotfrukterna med den grövsta delen av mandolinen, så de inte skulle koka sönder för mycket. Jag fräste grytbitarna i smör och blandade ner allt i en stor kastrull. Hällde på vatten och buljong och kryddor. Sedan skummade och skummade och skummade jag soppan tills den nästan blev klar som en consommé! Soppan fick koka ett par timmar. När lammköttet är mört och gott är soppan klar. Den fick svalna i kastrullen och stå i kylskåpet över natten. Dagen efter värmde jag upp den sakta och "mosade" rödbetor och rotfrukter lite med en potatisstomp. Soppan var klar och vackert röd så jag behövde inte riva ner några råa rödbetor för färgens skull. Jag gjorde bara en grillad smörgås till och klickade i lite crème fraîche och strödde på lite persilja, 3.4.3176
Vi grillar ofta, och vi köper ofta baguetter. Ibland får Diesel mata ankorna (änderna) i hamnen, men ibland gör vi ströbröd och ibland gör vi krutonger
Enkel, billig mat i säsong och överraskande gott som bonus. För att vara helt ärlig har jag funderat på att göra en ryskrödbetssoppa i årtionden men inte kommit till skott
Skala rödbetor, lök och morötter, strimla vitkålen. Till rödbetssoppa kan man servera ex piroger, men till vardags blir det oftast ett grovt bröd/knäckebröd
0,5 kg rödbeta 100 g palsternacka 300 g vitkål 2 rödlökar 2 morötter 100 g rotselleri 1,5 l grönsaksbuljong 300 g korv (av favoritsort) 3 klyfta vitlök 3-4 kvist färsk timjan 3 lagerblad salt peppar smör, till stekning (eller olivolja) färsk bladpersilja, till garnering gräddfil, till garnering
Grilla i smörgåsgrill tills smörgåsarna är gyllenbruna och osten har smält. Fördela ruccola jämt över hälften av brödskivorna, sätt därefter på braunschweig, rödlök, paprika och riven ost
Borsjtj- Ryskrödbetssoppa. Rödbetor är jag också galen i, och igår gjorde jag en ryskrödbetssoppa som var lite mer matig än den jag gjorde förra veckan
En jättetrevlig middag och kväll blev det där vi bjöds på marinerad grillad fläskfilé, potatis från egna täppan som råstektes på muurikkan, hemlagad tomatsås och en fräsch grönsallad med mangold, grön paprika och haricot verts
Grillad några citronklyftor och servera med basilka-aioli och lite ripplad balsamicocremé. Även om det regnar och är mörkt och det inte lockar att gå ut och grilla så kan man alltid ta fram grillpannan på spisen inne
Maken är hemma och ordningen är återställd. Bryt skinkan i bitar och fördela över salladen. Toppa med pinjenötter (som man med fördel kan rosta i en torr stekpanna), färsk timjan och lite honung
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.