Boeuf Bourguignon
www.landleyskok.se
www.landleyskok.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1,5 kg högrev
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 250 g smålökar (steklök eller pärllök)
  • 1 gul lök
  • 300 g små färska champinjoner
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 morötter
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 liter rödvin
  • 0,5 dl redning
  • 1 msk balsamico
  • 1 stort knippe färsk persilja
  • salt, svartpeppar, ancho chilipulver
  • 1 Potatismos:
  • 12 kg potatis, blandad fast och mjölig sort
  • 2-3 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • salt
  • 0,5 dl finhackad persilja1. Ansa högreven från segt fett och hinnor. Skär till lagom stora bitar och bryn sedan lite i taget i en het panna med tillsammans smör. Ös över köttet vartefter i en kall gryta. Krydda köttet med salt, peppar och lökpulver under stekningen. Slå i lite vin efter varje stekvända, låt det puttra upp och slå av det i pannan så får du en fin köttfond.
  • 12. Skär det rökta sidfläsket till mindre bitar och stek på det ordentligt i en stekpanna så det får lite yta. Ös över i grytan.
  • 13. Skala och halvera smålökarna – är skalen svåra att få bort, blötlägg lökarna i varmt vatten någon timma innan och ta hjälp av en liten kniv när de skalas. Hacka den gula löken. Stek allt med smör så det får yta, ha ner hackad vitlök på slutet och ös sedan över i grytan.
  • 14. Gnugga champinjonerna rena och skär dem till halvor eller kvartar om de är stora. Stek i smör så de får lite yta. Ös över i grytan.
  • 15. Ställ grytan på en platta och värm upp den. Krydda ordentligt med salt, svartpeppar och ancho chilipulver. Hacka morot och ha ner i grytan. Rör i tomatpuré, smula i timjan och slå sedan på resten av vinet. Rör i redningen samt hackad persilja och låt allt koka upp. Dra ner temperaturen och låt det sedan småputtra i 2 timmar under lock. Smaka upp grytan med balsamico och eventuellt med salt och peppar, om det behövs.
  • 16. Skala och dela potatisen till mindre bitar. Koka i saltat vatten cirka 12-15 minuter till den mjuknat och börjat falla isär. Slå av vattnet och rör ner grädden i moset med en slev. Smaka av med salt och lökpulver. Lägg upp en snygg skål och toppa med finhackad persilja.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.