0,5 dl
finhackad persilja1. Ansa högreven från segt fett och hinnor. Skär till lagom stora bitar och bryn sedan lite i taget i en het panna med tillsammans smör. Ös över köttet vartefter i en kall gryta. Krydda köttet med salt, peppar och lökpulver under stekningen. Slå i lite vin efter varje stekvända, låt det puttra upp och slå av det i pannan så får du en fin köttfond.
12. Skär
det rökta sidfläsket till mindre bitar och stek på det ordentligt i en stekpanna så det får lite yta. Ös över i grytan.
13. Skala
och halvera smålökarna – är skalen svåra att få bort, blötlägg lökarna i varmt vatten någon timma innan och ta hjälp av en liten kniv när de skalas. Hacka den gula löken. Stek allt med smör så det får yta, ha ner hackad vitlök på slutet och ös sedan över i grytan.
14. Gnugga
champinjonerna rena och skär dem till halvor eller kvartar om de är stora. Stek i smör så de får lite yta. Ös över i grytan.
15. Ställ
grytan på en platta och värm upp den. Krydda ordentligt med salt, svartpeppar och ancho chilipulver. Hacka morot och ha ner i grytan. Rör i tomatpuré, smula i timjan och slå sedan på resten av vinet. Rör i redningen samt hackad persilja och låt allt koka upp. Dra ner temperaturen och låt det sedan småputtra i 2 timmar under lock. Smaka upp grytan med balsamico och eventuellt med salt och peppar, om det behövs.
16. Skala
och dela potatisen till mindre bitar. Koka i saltat vatten cirka 12-15 minuter till den mjuknat och börjat falla isär. Slå av vattnet och rör ner grädden i moset med en slev. Smaka av med salt och lökpulver. Lägg upp en snygg skål och toppa med finhackad persilja.
Här kommer den, den absolut godaste grytan som finns. Grundreceptet och bilden kommer från ICA buffe. Som vanligt gör jag en rejäl omgång när jag väl gör
Det var sjukt länge sedan jag åt en riktig boeufbourguignon. Vegetarisk (vegansk) BoeufBourguignon, 8-10 personer (Dela receptet på hälften för en vanlig middagsservering)
Klart att det kommer viktigpettrar och skriker något om att det inte längre är en BoeufBourguignon och det kanske det inte är, alternativt är det en Boeuf med touch av äpplen på mitt sätt
Boeufbourguignon800 g högrev 200 g rökt sidfläsk 300 g färska champinjoner, halverade 200 g steklök 1 l rött vin 2 st lagerblad 4 kvistar färsk timjan 4 dl kalvfond (späd ut enligt förpackning) svartpeppar maizenaredning 150 g haricots verts
-P Denna grytan lagade jag i lördags och är en variant på BoeufBourguignon med massor av god smak. Långkok är bland det bästa jag vet och det är äkta kärlek på en tallrik för mig men det är minsann ingen snabblagad mat utan den kräver tid och planering
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.