1 citron1.
Separera äggulorna från äggvitorna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och ställ dem kallt.
12. Smula
jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (37°C) och slå den över jästen. Rör i äggulor, bovetemjöl, vetemjöl och salt. Vispa till en jämn smet och låt den sedan jäsa i 40 minuter på en jämnt tempererad plats.
13. Blanda
försiktigt ner de vispade äggvitorna i smeten. Hetta upp smör i en stekpanna och slå i lite av smeten. Använd antingen en liten stekpanna som är 10 centimeter, eller slå smet i en större stekpanna så att det blir lite större plättar, cirka 10,5 cm. Stek plättarna på båda sidor på mediumvärme. Låt blinierna svalna på ett galler. Använder du en större stekpanna låter du blinierna svalna och skär sedan ut lagom stora plättar med hjälp av en stansring eller plastburk, exempelvis en sån som det legat skalade kräftstjärtar i. Det som tas bort runt om mumsar man i sig. Observera att det tar tid att steka blinierna, så var ute minst en timme i förväg.
14. Finhacka
rödlöken. Lägg ut blinierna på tallrikar och toppa med creme fraiche, hackad rödlök, rom och en dillkvist. Skär citronen till klyftor och lägg på tallriken så att gästerna själva kan pressa saften över förrätten.
Kikärtsblinier. Strössla finhackad rödlök över och dekorera med en dillkvist. Ha ner ägg, avrunna kikärtor, mjölk samt majsstärkelse och kryddor i en mixer
Blinier eller Blini som det också kallas är liten boveteplättar som gärna här i Sverige serveras tillsammans med löjrom, hackad rödlökoch lite uppvispad Crème fraîche
Blinierna är oslagbara om de serveras på momangen, lite varma. Skeda upp en klick crème fraiche, kaviar i två färger, lite hackad rödlökoch en dillvippa på toppen av plätten och vrid eventuellt ett varv med pepparkvarnen
Till den så blev det en klassiskt smörstekt toast med lite löjrom, creme fraiche och lök. Och under tiden soppan är på väg att bli klar så steker du några toaster i smör och kryddar dem med lite havssalt
11 stor rödlök. 11 burk gräddfil eller crème fraicheSmält smöret och låt det svalna. 1Skala potatis och riv den grovt på rivjärn. 1Vispa ihop mjölk, mjöl, bakpulver och salt till en jämn smet. 1Rör ner potatisen och det smälta smöret. 1Hetta upp våffeljärnet och smörj det väl
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.