Bulldeg30 g jäst 3 dl havredryck (eller annan växtbaserad dryck eller vatten) 90 g strösocker [1 dl] 2 tsk malen kardemumma, eller mortlad 3 g salt [0.5 tsk salt] 540 g vetemjöl [9 dl] 100 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
Fyllning150 g mandelmassa 1 dl blåbärssylt, fast 45 g strösocker [0.5 dl] 75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt 10 g vaniljsocker [2 tsk] 6 g vetemjöl [2 tsk]
Sockerlag50 g vatten [0.5 dl] 45 g strösocker [0.5 dl]
Jag river alltid mandelmassan och blandar den med lite grädde. Jag blandade bara ihop allt med en elvisp, men man kan köra i mixer om man vill ha den lite fastare och mindre kornig
Mixa mandlarna fint med mixern. Skålla och skala mandeln. Tillsätt socker och se till att allt mixas. Tillsätt äggvitan och vatten och kör till en hård smet
Med tanke på det där med olika årstider så knåpade jag ihop lite bullar… Somriga, fluffiga, sockriga bullar ihop med något höstförknippade blåbär blev en under kombination
Gör likadant med den andra deghalvan. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut en avlång platta och bred på hälften av smörblandningen
Kavla ut varje del, bred över smör och fördela blåbär blandade med syltsockret ovanpå. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 225º i ca 15 minuter
Recept på sylten, Blåbärssylt med lime, hittar Ni här. Jäste fick de göra i ca 30 minuter innan de penslades med ett uppvispat ägg och gräddades i 180 grader i ca 12 minuter
De blev väldigt goda så hem och baka med er. Vispa ihop vaniljkräm medans degen jäser. Fukta kanterna med lite vatten och nyp ihop till ett litet paket
Kommentarer
manuela-2
God fyllning, kör brinkens vetedeg och addera vita chokladknappar innan du rullar ihop.
manuela-2
1,5 sats fyllning räcker gott och väl till 50g jäst deg. Dock gör 3xsats sockerlag till samma.
manuela-2
Behöver ej doppas i socker om vit choklad i
Logga in eller Registrera för att kommentera.