1 EXTRA
HÅLLBAR SYLT: 1 krm natriumbensoatRensa och skölj blåbär. Lägg i en tjockbottnad gryta med vatten och citronsaft. Koka upp och rör då och då. Låt koka på lite över medelvärme 10 minuter. Blanda i socker och rör om till sockret löst sig. Låt koka fem minuter till. Sätt sylten åt sidan och gör pektinprov om du vill kontrollera att sylten tjocknar. Kyl en tallrik i kylen eller frysen. Lägg en msk sylt på den kalla tallriken och kyl fem minuter i frysen eller 15 minuter kylen. Dra sedan ett streck genom sylten på tallriken med en knivspets - bildas ett streck som ej flyter ihop är sylten lagom tjock. Är den rinnig så kan du tillsätta extra flytande pektin enligt ovan samt koka 2 minuter till och sedan göra om provet eller chansa på att den stelnar fint ändå - den stelnar till lite extra efter några timmar svalt. MED KONSERVERINGSMEDEL: Blanda natriumbensoat med lite några msk av sylten i ett glas. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till. Häll upp sylten upp till kanten på glasburkar. Sätt på lock. Vänd dem gärna upp och ner. Låt svalna. Låt stå minst två timmar att stelna till. Blåbärssylt håller sig mörkt och svalt ca 6 månader. Sylten kan även frysas in - hållbarhet ett år. Med konserveringsmedel är hållbarheten längre - över ett år. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor.
Ingredienser Portioner. 1 liter 2 liter blåbär (à 0,5 kg) eller andra bär, t ex svarta vinbär, hallon eller jordgubbar 1 dl vatten 6 dl socker 1 krm natriumbensoat Lägg till i inköpslistan
Blåbärssylt/marmelad. 6 Mars 2016. Efterrätter. Lchf Blåbärssylt. Härom dagen testede jag något nytt. Kollade Masterchef på tv en kväll, och där gjorde de sylt med hjälp av chiafrön
-)Häromdagen så gjorde jag egen blåbärssylt vilket ju faktiskt var väldigt lätt. Har faktiskt rätt så mycket blåbär på min tomt och det brukar bli några liter per säsong + en del som går rätt ner i munnen förstås
Blåbärssylt är inget jag vanligtvis brukar koka av den enkla anledning att jag inte är särskilt förtjust i att gå i skogen och plocka bär (jag gillar inte att brottas med allehanda småkryp och dessutom riskera att dö av leda och tristess under tiden)
Jo, men det blev ett par turer i blåbärsskogen ändå. När det går att cykla fem minuter, gå tio meter in i skogen, parkera sig där och plocka ett par liter på en dryg halvtimme är det liksom svårt att låta bli
Blåbärssylt är både gott på smörgåsen och på pannkakorna och varför inte ha lite din morgonyoghurt, ett perfekt sätt för att göra din egna naturliga blåbärsyoghurt istället för att köpa en färdig variant som oftast får sin smak och färg av andra saker än just blåbär
ca. 1 1/2 liter sylt. Du behöver. 1 kg blåbär. 450 g syltsocker. 2 msk vaniljsocker. 1 citron, saften. Gör så här. Blanda samman blåbär och sockret i en kastrull
Jag gav mig ut i skogen för att hitta en massa blåbär. Jag kivades med myggen, men lät dem inte komma helt undan eftersom jag gömde mig i regnjacka med huva, myggnät och långbyxor
Godmorgon, vaknar upp till en lite gråmulen tisdag, vart tog solen vägen. Precis ätit en härlig frukost och sitter nu och väntar på att brödet i ugnen ska bli klart
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.