Blåbärssylt
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 kg färska eller frysta blåbär, ca 2 liter
  • 1750 gram strösocker, 8 dl
  • 11 dl vatten
  • 12 msk citronsaft
  • 1 TJOCKARE SYLT: 180 ml flytande pektin, 1 flaska
  • 1 EXTRA HÅLLBAR SYLT: 1 krm natriumbensoatRensa och skölj blåbär. Lägg i en tjockbottnad gryta med vatten och citronsaft. Koka upp och rör då och då. Låt koka på lite över medelvärme 10 minuter. Blanda i socker och rör om till sockret löst sig. Låt koka fem minuter till. Sätt sylten åt sidan och gör pektinprov om du vill kontrollera att sylten tjocknar. Kyl en tallrik i kylen eller frysen. Lägg en msk sylt på den kalla tallriken och kyl fem minuter i frysen eller 15 minuter kylen. Dra sedan ett streck genom sylten på tallriken med en knivspets - bildas ett streck som ej flyter ihop är sylten lagom tjock. Är den rinnig så kan du tillsätta extra flytande pektin enligt ovan samt koka 2 minuter till och sedan göra om provet eller chansa på att den stelnar fint ändå - den stelnar till lite extra efter några timmar svalt. MED KONSERVERINGSMEDEL: Blanda natriumbensoat med lite några msk av sylten i ett glas. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till. Häll upp sylten upp till kanten på glasburkar. Sätt på lock. Vänd dem gärna upp och ner. Låt svalna. Låt stå minst två timmar att stelna till. Blåbärssylt håller sig mörkt och svalt ca 6 månader. Sylten kan även frysas in - hållbarhet ett år. Med konserveringsmedel är hållbarheten längre - över ett år. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.