1280 g
blåbärssylt, färdigköpt eller recept enligt nedan
1250 g
frysta blåbär (eller färska)
130 g
citronjuice
11 tsk
vaniljsocker
1135 g
syltsocker
150 g
mjölk [0,5 dl]
140 g
smör
1360 g
florsocker [6 dl]
1 Mördeg75
g florsocker 270 g vetemjöl 180 g smör 15 g vanilijsocker 55 g ägg [1 st]
1 Mazarinmassa250
g mandelmassa, rumsvarm 100 g smör, rumsvarmt (saltat) 110 g ägg, rumsvarma [2 st] 60 g äggula, rumsvarma [3 st] 280 g blåbärssylt, färdigköpt eller recept enligt nedan
1 Blåbärssylt250
g frysta blåbär (eller färska) 30 g citronjuice 1 tsk vaniljsocker 135 g syltsocker
1 Glasyr50
g mjölk [0,5 dl] 40 g smör 360 g florsocker [6 dl]Mördeg
Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter. Kavla ut degen ca 3 mm tjock, gärna mellan plastfolie. Fodra en rund pajform med löstagbar botten, ca 32 cm i diameter, med degen. Tryck till försiktigt med fingrarna längs kanterna och skär av överbliven deg med en skalkniv. Stoppa in pajskalet i frysen i 20 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader. Nagga degen och förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 170 grader. Blåbärssylt
Koka alla ingredienser under omröring i ca 5 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna. Mazarinmassa
Vispa mandelmassan med smöret till en jämn smet. Blanda i ett ägg/äggula i taget tills du får en slät mazarinmassa. Fyll skalet med 2/3 av sylten. Täck sylten med mazarinsmeten. Grädda i ca 15-20-minuter tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna. Glasyr
Värm mjölk och smör i en kastrull till smöret har smält. Tillsätt florsocker och vispa på låg värme ihop till en glasyr. Stryk den resterande blåbärssylten tunt över den avsvalnade pajen. Häll därefter på glasyren och marmorera försiktigt in sylten i glasyren. Låt stelna.
Jag har firat min födelsedag nu i dagarna och då bjöd jag på den här kakan. Vi gillar inte vanliga, gräddiga, tårtor så jag brukar inte bjuda på det när jag har kalas
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.