150 g
smör 1 dl mjölk 25 g jäst 2 msk socker 0,5 krm salt 1 tsk kardemummakärnor, nystötta 1 ägg 4,5 dl vetemjöl
1 Friteringca
1 l neutral olja
1 Fyllning1-1,5
dl äppelmos
1 Garnering0,5
dl sockerVärm mjölken till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör tills jästen är upplöst. Blanda i 1,5 dl av mjölet. Nu ska det bli en lös smet.
Rör ner smör, socker, ägg, kardemumma och resten av mjölet. Låt den jäsa övertäckt i cirka 30 minuter. Ta upp degen på arbetsbänken och knåda. Forma till en längd. Dela den i jämnstora bitar. Rulla dem till runda bullar och platta till dem något. Jäs dem under bakduk ca 30 minuter. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Lägg i munkar, några åt gången. Fritera dem 3-4 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem sedan i socker och skaka av eventuellt överflöd. Spritsa in äppelmos i munkarna.
Rimbobullar påminner mig alltid om ”lite äldre damer” som bjuder på bullar en sommardag. När jag var liten var det alltid denna typen av bullar som det bjöds på hos dem
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.