Koka egen benbuljong på kyckling. Har du dessutom en autoimmun sjukdom eller problem med tarmen så kan benbuljongen och dess kollageninnehåll hjälpa till att läka samtidigt som du äter en antiinflammatorisk kost
Benbuljong låter ju kanske inte sådär supersmarrigt. Benbuljong innehåller mycket gelatin som innehåller höga halter av glycin som är en aminosyra (byggsten för protein)
Effekten av benbuljongen lät inte vänta på sig, jag märkte tydlig skillnad redan efter någon vecka. Att koka sin egen benbuljong har verkligen blivit en het trend, många caféer i USA och numer även i Sverige serverar buljong
Det har väl knappast undgått någon hur nyttigt det är med benbuljong. Jag brukar främst göra på ben från nöt, men nu hade jag samlat ihop ett par kycklingskrov (fryser in skrov och ben) så idag blev det en kycklingbuljong istället
Ingredienser Benbuljong För c. a 2 liter Benbuljong steg 1 3-4 st märgben 1 msk himalayasalt/havssalt 1 msk hela svartpepparkorn 2 liter vatten* 1 st saften från citron *Fyll upp med vatten så att det täcker märgbenen. Benbuljong steg 2 4-5 st köttben/benknotor/revben 3 st gul lök 1 st ingefära (5-10 cm) 5 st vitlöksklyftor 0,5 msk himalayasalt/havssalt 4 st lagerblad 1 st knippe persilja 0,5 liter vatten* *Fyll upp med vatten så att det täcker alla ben
Olika sorters benbuljong från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson. När jag inte har tillgång till benbuljong tar jag sen i våras Osteo Bi-Flex, en tablett som stärker lederna och innehåller glukosamin och MSM
Benbuljong är verkligen supernyttigt, och jag har skrivit lite mer om det här. Jag kör alla mängder på känsla efter att ha kokat buljong en del gånger - men i parantes efter alla ingredienser står ca-mängder
Låt din mat vara din medicin, och din medicin vara din mat
Häromdagen gjorde jag benbuljong på en oxsvans, långkokt på samma sätt som min kycklingbuljong. Det är gott att få lite omväxling på den nyttiga benbuljongen som vi nu använt så gott som dagligen i över tre år
1 dl vatten + 1 dl benbuljong. Har du inte benbuljong så blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter och smält sen i lite av vattnet med buljongpulvret
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.