1 –2
kg kött, t ex hel picnicbog, fläskkarré, högrev eller annat marmorerat kött
1 matolja
till stekning
11-2 dl
färdig barbequesås (valfri)
11 dl
rött vin
11-2 gula
lökar, grovhackade
12 vitlöksklyftor,
krossade
1 salt
och svartpeppar
116 medelstora
potatisar med skal
13 msk
matolja
11 msk
soja
1 salt
efter smak
1
coleslaw
10,5
vitkålshuvud
11 stor
morot
11 dl
majonnäs (helst hemgjord, annars din favoritsort)
11 dl
gräddfil eller crème fraiche
11 tsk
hel grovstött spiskummin
1 Salt,
strösocker och svartpeppar efter smak
14 gula
lökar (eller 2 röda och 2 gula)
12 msk
smör
12 tsk
strösocker
1 lite
salt
12 msk
vatten
1 Hel
saltgurka till servering
11 –2
kg kött, t ex hel picnicbog, fläskkarré, högrev eller annat marmorerat kött matolja till stekning 1-2 dl färdig barbequesås (valfri) 1 dl rött vin 1-2 gula lökar, grovhackade 2 vitlöksklyftor, krossade salt och svartpeppar
1 Rostad
potatis16 medelstora potatisar med skal 3 msk matolja 1 msk soja salt efter smak coleslaw 0,5 vitkålshuvud 1 stor morot 1 dl majonnäs (helst hemgjord, annars din favoritsort) 1 dl gräddfil eller crème fraiche 1 tsk hel grovstött spiskummin Salt, strösocker och svartpeppar efter smak
1 Stekt
lök4 gula lökar (eller 2 röda och 2 gula) 2 msk smör 2 tsk strösocker lite salt 2 msk vatten Hel saltgurka till serveringSätt ugnen på 100 grader. Bryn köttbiten runtom i olja i en het stekpanna. Lägg den i en ugnsfast stekgryta. Häll på barbecuesås, vin, lök, vitlök och sätt på ett lock eller täck med ugnsfolie. Ställ in grytan långt ner i ugnen och låt den stå i 6–8 timmar eller tills köttet går att dra isär med ett par gafflar. Blir det inte tillräckligt mjukt kan du höja värmen till 150 grader sista halvtimmen. Låt köttbiten ligga och vila under lock. Höj ugnsvärmen till 200 grader. Halvera potatisarna och lägg dem huller om buller i en långpanna. Häll över matolja, soja och salt. Rosta potatisarna i ugnen i ca 30 minuter, eller tills de känns mjuka inuti och har fått lite yta. Strimla kål och morot till coleslawen i en matberedare eller med mandolin. Slaka kålen genom att doppa den i kokande vatten i en halv minut. Låt rinna av. Blanda alla ingredienserna till coleslawen. Skiva löken tunt och bryn den i smöret tills löken är mjuk och söt. Strö på sockret, salta försiktigt och slå på vattnet. Låt det koka in. Dra isär köttet med ett par gafflar så att det blir ett mjukt, smakrikt köttmos som blandar sig med såsen. Servera med potatis, coleslaw, stekt lök och saltgurka.
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.