Basbousa – mannagrynskaka
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • mannagryn
  • 1 riven kokos
  • 1 socker
  • 1 bikarbonat
  • 1 vaniljsocker
  • 1 smör, smält
  • 1 turkisk yoghurt
  • 1 skalade sötmandlar
  • 1 ljus sirap
  • 1 tahini (sesampasta) eller smör, till pensling av formenSmörj en mellanstor form med tahini eller smör (jag rekommenderar tahini).Blanda mannagryn, vaniljsocker och bikarbonat ordentligt i en skål.Tillsätt övriga ingredienser till kakan, blanda väl och tryck sedan ut degen i den smorda formen. Täck med plast och låt svälla i rumstemperatur i ca 15 minuter. Skär sedan ut ett rutmönster på kakan och tryck i mandlarna.Värm ugnen till 175 grader. Baka kakan mitt i ugnen i 20 minuter.Ta ut formen och skär försiktigt om kakans rutmönster på nytt, detta för att kakan inte ska smulas sönder när du skär upp den vid servering.Ta in i ugnen igen och baka i ytterligare ca 20 minuter, tills den blir gyllene.Ta ut kakan och ringla genast över den kalla sirapen över hela kakan. Låt den suga till sig all sirap i minst 1 timme, gärna över natten i rumstemperatur.Täck kakan när den svalnat. När den sugit åt sig sirapen förvarar du den i kylen, den håller sig bra upp till 10 dagar.Servera kakan kall eller ljummen.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.