Kombinationen blomkål, kaprisoch citronzest är ljuvlig. Ugsrostad blomkål med citron ochkapris. Gnid in huvudet med en rejäl klick smör och strö över havssalt
Lägg blomkålen i en långpanna och ringla över generöst med olivolja. Det är oundvikligt att de går sönder lite i kanten, men alla bitar ska med i ugnen
Passar till grillat eller vegetariskt/vegan med massor av smarrig hummus som tillbehör. Tricket att få till riktigt goda ugnsrostade grönsaker är att använda ganska hög temperatur och antingen använda varmluftsugn eller se till att släppa ut ånga ett par gånger under rostningen
Vi är många som kan det där med Meatless Monday vid det här laget, och visst är det bra att allt fler lär sig att vegetarisk mat är minst lika god som ”vanlig” mat och lyckas införliva en del vegetariskt bland veckans middagar
salt och vitpeppar. 2 msk smör4 msk glutenfri mjölmix5 dl mjölk2 dl riven ost2 äggulorsalt och vitpepparGör så här. Dela blomkålen i buketter, skölj och koka i lättsaltat vatteni ca 4 minuter, häll av i ett durkslag och låt det stå och rinna avTärna kasslern i mindre bitarSmörj en ungsfast formGratängsås. Smält smöret i en kastrull på svag värmeLyft kastrullen från värmenRör i mjölmixen och all mjölk och ställ tillbaks kastrullen på värmenKoka såsen under omrörning 3-5 minuterTa kastrullen från värmen och tillsätt osten(spara lite att lägga överst på gratängen)låt osten smälta nedRör ut äggulorna med lite mjölkVispa ner det i såsen och låt den hastigt sjuda uppTa av från värmen och smaksätt med salt och pepparLägg den avrunna blomkålen i den smorda formenLägg sedan på kasslernHäll gratängsåsen över Toppa med den resterande rivna ostenGratinera i 250 grader tills gratängen harfått fin färg, jag serverade min gratängmed kokta morötterDenna mjölmix använde jag till gratängsåsenSMAKLIG MÅLTID 350 gr kassler. 4 msk glutenfri mjölmix
Smält smör och blanda med citronsaft – för veganskt, byt smöret mot mjölkfritt smör eller rapsolja. Koka under tiden upp vatten med grönsaksbuljong i en separat kastrull
Brukar inte ofta gå ordagrant på recept från kokböcker men den här gången gjorde jag det, nämligen helstekt blomkål medkapris, salvia, citron och brynt smör från ”Myllymäki Grönsaker – Tillbehör & Garnityr”
Bara det senaste halvåret har en mängd olika sorters glutenfrioch vetefri pasta kommit ut på marknaden med bra näringsinnehåll, bra GI-värde och “ren” innehållslista
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.