1 One
of my biggest food surprises recently was at a regular vegan potluck dinner where everyone brings a plate of food and hangs out for a few hours. There was a plate of what looked incredibly like salmon sushi — surely not? Turns out it was baked watermelon. Now there’s an idea I had never thought of. When it’s sliced, marinated and baked, it transforms from light and crispy to firm and fleshy. I’ve used vinegar, ginger and smoked paprika to add depth to the unsurprisingly sweet but curiously rich result. You could use soy sauce too but that makes the colour darker, which is a bit of a shame. Let’s be honest, this is novelty food. It’s not something I’d make every day but it sure is fun to shake up expectations and be truly surprised in the kitchen. Dishes like this remind me to keep playing with food and not to take it too seriously. Being willing to try things and make mistakes (and I do make plenty) also opens the door to unexpected delights. I’m into nice sushi rice and I’ve given a not-too short-not-too-long description of how to do it. If you want to see the ultimate realisation of this I suggest watching the movie Jiro Dreams of Sushi and see what happens when someone who cares spends a lifetime perfecting their craft. print this recipe For the watermelon 500 g Watermelon, rind removed 1 Tbsp Rice wine vinegar 3 Tbsp Water 3 cm Ginger, peeled and finely grated 1 tsp Salt ½ tsp Smoked paprika 1 Tbsp Rice bran oil, or other light vegetable oil For the sushi rice 1 cup Sushi rice 1½ cups Boiling water 2 Tbsp Rice wine vinegar ¾ tsp Salt 1 tsp Sugar 1 serving Nori, to serve 1 bowl Pickled ginger, to serve + Add to shopping listSlice watermelon 15mm thick and lay on a piece of baking paper on an oven tray. For the marinade, use a small pot to heat rice wine vinegar, water, grated ginger, salt and smoked paprika until boiling, then remove from heat and stand for a few minutes. Strain into a cup then spoon over the sliced watermelon. Brush with rice bran oil and bake at 180C for 1½ -2 hours till shrunk to about 5mm thick, flipping over after 1 hour. In a saucepan, wash the sushi rice very thoroughly in warm water, stirring with all five fingers. Change water at least four times until nearly clear on last rinse. Add boiling water to pan and bring to a boil then reduce to low heat, cover and cook for 15 minutes until all water is absorbed. Turn off heat, and place a clean folded tea towel between pot and lid to absorb steam while it sits for another 15 minutes. Transfer to a plastic bowl. Dissolve salt and sugar fully in rice wine vinegar, then pour over rice. Use a spatula to gently fold and stir rice for 10 minutes till cooled and rice looks glossy. Using wet hands, shape portions of rice by using fingers of one hand to press rice into palm of other hand. Cut the baked watermelon into suitably sized strips and lay on top of the sushi rice portions with a slice of pickled ginger in between. Cut the nori sheets into thin strips and splash with water before wrapping around the middle of each piece of sushi.
Att göra egen Sushi är så gott och blir oftast väldigt mycket billigare. Dessutom är det lätt med lite fantasi att få till god vegetarisk och vegansk sushi Det jag tycker är roligast, smidigast och godast är att göra är de traditionella Maki-rullarna med sjögräs runt
I helgen så bjöd vi några vänner på sushilunch. Till sushin gjorde alla sin egen blandning av soyasås, wasabi och ingefära, det är bra om varje gäst har sin egen skål att blanda i efter smak
Baked Apple Trifle Cake. 2 september 2016 @ 23. 44. Har gjort denna kaka tidigare, dock lite annorlunda den gången då jag gjorde den i en större form och använde råa äpplen den gången
Att vi hade sushikväll i helgen är ingen hemlighet, det kunde man se både här och där. Första biten som skärs bort bjuder på en tjusig sushivariant med extra fyllning
This post became on Instagram one of my most liked posts. Crazy to think of, yet, I didn’t want to post it on the blog since I didn’t take proper pictures
För det var tex kärlek vid första ögonkastet när jag träffade min man (även om han kanske inte förstod det direkt), första gången jag höll i min hund, första gången jag smakade polkagrisar, första gången jag kladdade ihop en kaka som liten, första gången jag gjorde en layer cake och första gången jag höll i en bok från Baked Bakery
150 grams of watermelon. 150 grams of watermelon. God kväll mitt herrskap, hoppas ni har en fin kväll. Själv tänkte jag ta en dusch snart och kocka i ordning hästfilé till mig själv
För några veckor sen köpte vi ett sushi-kit i mataffären och nu var det dags att testa det. Vi gjorde både rullar och laxsushi eftersom jag tycker bäst om rullarna och min man tycker bäst om laxsushi
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.