Bagels
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 15 dl ljummet vatten
  • 12,5 tsk salt
  • 12 msk flytande honung
  • 113,5 dl vetemjöl special
  • 1 vatten till kokning
  • 11 uppvispad äggvita
  • 11 dl Solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller blå vallmofrön
  • 11,5 dl russin
  • 11 msk malen kanel
  • 11 dl vetemjöl special (kanel & russinbagels behöver mer mjöl)
  • 125 g jäst 5 dl ljummet vatten 2,5 tsk salt 2 msk flytande honung 13,5 dl vetemjöl special vatten till kokning
  • 1 Pensling och garnering: 1 uppvispad äggvita 1 dl Solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller blå vallmofrön
  • 1 Till Kanel & russinbagels 1,5 dl russin 1 msk malen kanel 1 dl vetemjöl special (kanel & russinbagels behöver mer mjöl)Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung. (vill man göra kanel & russinbagels ska russin och kanel tillsättas nu) Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 grader. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida. Låt dem torka av på en ren kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön (kanel & russinbagels ska bara penslas med äggvita, alltså inga frön). Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.