12 dl
turkisk yoghurt (eller crème fraiche för ännu krämigare)
11 dl
hackad färsk oregano
11 liten
vitlöksklyfta
12 st
aubergine (stora)1 tsk salt2 st morot1 klyfta vitlök1 gul lök2 msk tomatpuré1 burk krossade tomater1 dl röda linser1 msk balsamvinäger2 tsk honung2 tsk torkad timjan1 krm salt2 msk olivolja2 dl mozarella3 dl vattenOreganosås2 dl turkisk yoghurt (eller crème fraiche för ännu krämigare)1 dl hackad färsk oregano1 liten vitlöksklyftaSätt ugnen på 250 grader. Skär auberginerna i skivor ca 1 cm tjocka. Strö ut dem i ett tunt lager på en ugnsplåt. Salta och låt stå ca 15 min. Fräs rivna morötter, pressad vitlök, hackad lök. Häll i krossade tomater, tomatpuré, sköljda linser, balsamvinäger, honung, timjan och salt. Låt sjuda ca 20 min. Ringla olivolja över aubergineskivorna och rosta dem gyllenbruna i ugnen, cirka 10 minuter högt upp i ugnen. Varva linsröra, aubergineskivor, linsröra, aubergineskivor i en ugnsfast form. Toppa med mozzarella. Gratinera mitt i i ugnen ca 10 min.
Auberginegratäng redo för ugnen. Avsluta med aubergine, tomatsås och parmesan ochmozzarella. Gratängen kan ätas som den är men för matigare alternativ servera den gärna med råris och en god sallad
Men, när jag fick med mig typ ett kilo ruccola och ungefär lika mycket mozzarella hem efter ett event jag höll i här för ett tag sedan så tänkte jag att det väl var dags att göra slag i saken
Det kan också vara gott att ha någon form av marinerade linser eller bönor till (se här eller här). Receptet till denna urgoda auberginegratäng, med pesto ochmozzarella, kommer från boken "Annas medelhavsmat" av Anna Bergenström
Auberginegratäng. Jag vill också vara medoch bidra till en bättre värld. Jag älskar kött så helt skulle jag inte kunna släppa det, men jag förstår grejen med att få ner köttätandet i världen
Häll av vattnet och blanda de varma linsernamed rödlöken och dressingen och låt svalna. Jag har också varierat mig genom att inte ta dijonsenap utan välja en olja med ingefärs- och citronsmak (från A L'Oliviers), det blev en helt annan sallad - nästan ännu godare
Lägg över linsernaoch sedan grönsakerna och korven. Serveras med turkisk youghurt och mango chutney. Lins och couscoussallad med chorizo2 dl röda linser + 4 dl vatten kokas mjuk i 10 minuter2 dl couscous fullkorn + 4 dl vatten0,5 pkt saffran1 msk flytande margarin1 tsk sambal oeleklägg couscous saffran margarin sambal i en skål och häll på varma vattnet rör om och sätt på lock. 1 hackad röd paprika1 hackad morot0,5 skivad purjolökfräses i lite smör och saltas250 gram chorizo i slantar stekes. Avsluta med 1 dl svarta oliver. 2 dl röda linser + 4 dl vatten kokas mjuk i
Lägg den skivade auberginen på en plåt eller ett fat och strö över lite salt. Torka av vätskan som bildats och stek skivorna i olivolja tills de fått fin färg
Toppa medmozzarellaoch pinjenötter. Foto Kirsi Koste Rödbetor ochmozzarellaEn ljuvlig rätt som passar gott till sommarens grillning eller på buffébordet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.